Region

MUP RS: Dan Republike Srpske protekao bez ijednog incidenta

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

11:20

MUP RS: Dan Republike Srpske protekao bez ijednog incidenta
MUP RS: Dan Republike Srpske protekao bez ijednog incidenta - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Svečani defile u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske i koncert na Trgu Krajine, kojima je prisustvovalo više od 10.000 građana, protekli su mirno i bez ijednog evidentiranog incidenta, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

MUP je zahvalio građanima što su odgovornim ponašanjem doprineli da 9. januar bude proslavljen mirno i dostojanstveno.

"MUP je povodom proslave Dana Republike Srpske preduzeo planske mere bezbednosti radi održavanja povoljnog stanja bezbednosti na području cele Republike Srpske", navodi se u policijskom saopštenju.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević pohvalio je policijske službenike MUP-a Srpske koji su još jednom pokazali profesionalnost i efikasnost u izvršavanju poslova i zadataka, bilo da su učestvovali u svečanom defileu ili u obezbeđivanju događaja 8. i 9. januara u Republici Srpskoj, prenela je RTRS.

Nizom manifestacija u protekla dva dana u Banjaluci i u svim opštinama i gradovima Republike Srpske svečano je obeležen 32. rođendan Republike Srpske.

Kruna proslave bio je svečani defile sa 3.400 učesnika u Banjaluci, svetlosni spektakl sa 200 dronova, te sinhronizovani vatromet sinoć u Beogradu, Banjaluci i opštinama i gradovima Republike Srpske.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Ustavni sud BiH, koji čine i tri strane sudije, su na zahtev Bošnjaka proglasile obeležavanje ovog dana neustavnim, jer pada na praznik koji obeležava Srpska pravoslavna crkva - Sveti Stefan.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa