Region

Poruka Varadkara iz Skoplja: Već 10 godina nijedna zemlja nije ušla u EU, vreme je da se to promeni

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

21:13

Poruka Varadkara iz Skoplja: Već 10 godina nijedna zemlja nije ušla u EU, vreme je da se to promeni
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Irske Leo Varadkar izjavio je danas u Skoplju da se već 10 godina nijedna zemlja nije priključila Evropskoj uniji, dodavši da to treba da se promeni.

"Moja poseta danas Severnoj Makedoniji i prethodno Kosovu i Crnoj Gori pokazuje interes Irske i našu posvećenost ovom regionu, kao i rešenost da pomognemo Severnoj Makedoniji i njenim susedima na njihovom putu ka EU integracijama", rekao je Varadkar na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, prenosi plusinfo.mk.

On je dodao da je Irska uvek podržavala proširenje Evropske unije i dodao da se raduje tome da "dočeka Severnu Makedoniju kao sledeću zemlju članicu".

"Nadam se da će se napredak u pristupnim pregovorima ubrzati. Spremni smo da pomognemo tamo gde možemo, posebno u vezi sa reformama", naveo je irski premijer.

Prema njegovim rečima, članstvo u Uniji treba da bude "nacionalna ambicija", a ne "partijska ili politička".

"Ljudi iz Severne Makedonije i regiona će imati korist od članstva u EU, isto kao što je imala Irska kada smo se priključili", rekao je Varadkar.

Kovačevski je poručio da će se započeti prosec reformi nastaviti, dodavši da ne postoji sila koja to može da stopira.

"Ne postoji alternativa. Taj proces će biti završen učlanjenjem Severne Makedonije u Evropsku uniju u mandatu sledeće vlade od 2024. do 2028. godine. To će ponovo biti proevropska vlada koja će zemlju uvesti u EU", rekao je Kovačevski.

Poseta Varadkara je prva zvanična poseta jednog irskog premijera Severnoj Makedoniji, koja ove godine obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Irskom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa