Region

Kovačevski: Do 2030. Severna Makedonija će biti punopravna članica EU

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

23:27

Kovačevski: Do 2030. Severna Makedonija će biti punopravna članica EU
Dimitar Kovačevski - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski izjavio je danas da će s proevropskom parlamentarnom većinom i Vladom, u kratkom roku do 2030. godine, Severna Makedonija biti članica Evropske unije.

“Ne samo da je moguće da Republika Severna Makedonija nastavi s evropskim integracijama, već će se to dogoditi vrlo brzo s proevropskom većinom u parlamentu, koja će ispuniti uslov iz Pregovaračkog okvira”, rekao je premijer na sednici o parlamentarnim poslovima u Sobranju Severne Makedonije, prenosi agencija Mak fax.

Kako je naveo, građani Severne Makedonije su se od osamostaljenja opredelili za prozapadni smer razvoja svoje domovine i za evroatlantske integracije.

Podsetio je i na podatke iz istraživanja javnog mnjenja objavljenih u sredu prema kojima je 80 odsto građana za članstvo u EU.

"Nijedan neodgovorni političar, nikakva radikalna populistička desno-leva proruska koalicija neće stati na put daljem demokratskom razvoju, privrednom razvoju, strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i partnerstvu sa državama članicama NATO-a i Evropske unije, koji su naši prirodni partneri. Idemo napred. I bićemo tamo", rekao je premijer Kovačevski.

On je naveo da je Makedonija uspešno završila proces skrininga, i da preostaje da ispuni obavezu izmene ustava.

"Histerija da ćemo izgubiti makedonski jezik, da ćemo ga bugarizovati, asimilirati pala je u vodu, kao i one prethodne o federalizaciji, kantonizaciji i čemu sve ne, iz kuhinja kočničarskih majstora", rekao je Kovačevski.

Dodao je da čim budu doneti amandmani, započeće pregovori o poglavljima sa EU.

“Sada je trenutak zajedničkih interesa, kada nas EU treba i mi trebamo nju. I ova jedinstvena prilika za nastavak integracija bit će realizovana", zaključio je makedonski premijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa