Region

Akcija spasavanja posle zatvaranja hidrocentrale – nekoliko hiljada kilograma ribe vraćeno u matična jezera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2021

-

12:17

Akcija spasavanja posle zatvaranja hidrocentrale – nekoliko hiljada kilograma ribe vraćeno u matična jezera
Akcija spasavanja posle zatvaranja hidrocentrale – nekoliko hiljada kilograma ribe vraćeno u matična jezera - Copyright epcg.com

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Crne Gore, u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom "Nikšić“ i NVO “Ozon”, organizovala je akciju spasavanja zaostale ribe u hidroenergetskom sistemu "Perućica" nakon zatvaranja sistema, a zbog početka redovnog godišnjeg remonta hidroelektrane.

Direktor HE "Perućica" Radovan Đukanović, rekao je da EPCG, kao odgovorna kompanija, radi na iznalaženju trajnog i održivog modaliteta zaštite ribe od prolaska u kanal.

"EPCG shodno zakonu o slatkovodnom ribarstvu sa kolegama ribolovcima ispunjava definisane obaveze o poribljavanju Slanskog i Krupačkog jezera. I pored toga EPCG je potpisala dodatni ugovor sa Sportsko-ribolovnim klubom iz Nikšića o izlovu ribe i vraćanju u matična jezera, a u cilju očuvanja ekosistema", naglasio je Đukanović.

U akciju spašavanja ribe u kanalima HE "Perućica", EPCG je i  ove godine uključila  NVO "Ozon“ koja se bavi očuvanjem životne sredine, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore. 

Direktor NVO "Ozon“, Aleksandar Perović, istakao je da im je zadovoljstvo da budu deo  tima koji pokušava da reši problem sa očuvanjem ribljeg fonda i da je zadovoljan pristupom i načinom na koji je organizovana akcija spašavanja ribe.

epcg.com

 

"Treba imati u vidu da su oba jezera nakon više decenija postojanja poprimila ekosistemski značaj, a već su i definisane određene vrste flore i faune u koje definitivno spadaju i odrđene vrste ribe. Stoga smatram da je ovakve akcije predstavljaju primer da se tzv. humana ekologija primjenjuje u praksi uz saradnju i uključenost svih relevatnih sekora i institucija“, naveo je Perović.

Akcija je počela nakon početka pražnjenja dovodnog sistema, a iz kanala je izvađeno nekoliko hiljada kiligorama ribe i vraćeno u matična jezera – Slano i Krupac. Akciju prati i poljoprivredni inspektor.

Sekretar Sportsko-ribolovnog kluba "Nikšić“, Vlajko Simović, kazao je da će akcija trajati koliko god bude potrebno da se većina ribe vrati u matična jezera. Simović je kazao da je prošle godine spašeno nekoliko tone ribe te da da će, ako vremenske prilike dozvole, ove godine pokušati da još povećaju efekte akcije.

epcg.com

 

POčeo je redovni godišnji remont  HE "Perućica", a potpuna obustava rada u elektrani potrajaće do kraja avgusta. Punjenje dovodnog sistema, nakon završenog remonta, očekuje se od 1. septembra.

Komentari (0)

Evropa