Region

Knežević: Napustićemo vlast u Podgorici ako ne bude kompromisa oko razgraničenja Podgorice i Zete

Komentari

Autor: Dan

18/01/2024

-

16:51

Knežević: Napustićemo vlast u Podgorici ako ne bude kompromisa oko razgraničenja Podgorice i Zete
Knežević: Napustićemo vlast u Podgorici ako ne bude kompromisa oko razgraničenja Podgorice i Zete - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević pozivao je premijera Milojka Spajića da se aktivno uključi u rešavanje problema razgraničenja opština Zete i glavnog grada Podgorice. Ukoliko se Spajić ne uključi, Knežević je naveo da je moguće kriza vlasti u Podgorici, prenosi podgovirčki "Dan".

On traži da se Zeti prepiše nesporni deo teritorije kako bi mogli da realizuju investicije vredne 100 miliona evra. U pitanju je dovođenje trgovinskog lanca Lidl i NELT grupe, balkanskog lidera u geostrateškim i špediterskim poslovima. Knežević traži da se Spajić uključi kako bi gradonačelnica Podgorice Olivera Injac konačno razgovarala sa predsendikom Opštine Zeta Mihailom Asanovićem na ovu temu. Istakao je i da ako ne bude kompromisa po tom pitanju, napustiće lokalnu vlast u Podgorici.

"Želim da sa ovog mesta još jednom uputim apel našim koalicionim partijama iz Pokreta Evropa sad, posebno u Podgorici, a apostrofiram premijera Milojka Spajića, da sa Oliverom Injac obavi razgovor. Pozivam ga kao našeg koalicionog partnera i kao čoveka za koga smo mi glasali da bude premijer, da preuzme vođenje ovih pregovora oko razgraničenja sa Zetom, inače će završetak biti naš izlazak iz vlasti u Podgorici, naveo je Knežević na pres konferenciji povodom razgraničenja opština Zete i Podgorice.

Kako dodaje, ako su koalicioni partneri samo kad treba da izglasaju ili podrže za gradonačelnicu, a da onda oni nastave politiku DPS-a prema građanima Zete na način što će da ih tretirati kao građane drugog reda, da im oduzimaju teritoriju i onemogućavaju dalje funkcionisanje opštine Zeta, neće učestvovati u tome.

"U potpunosti podržavam najave oko radikalizacije naše političke borbe i sigurni budite da ću se priključiti svakom vaninstitucionalnom delovanju koje će ići u pravcu zaštite opštine Zeta i njenih građana. Pozivam da na poslednjem sastanku koji će imati Odbor za razgraničenje nađemo kompromisni model. Ukoliko ne bude kompromisnog modela, DNP će napustiti vlast u Podgorici", istakao je Knežević.

Dodao je da neće davati legitimitet onome što je u stvari nastavak politike DPS-a i njenih prethodnih gradonačelnika prema opštini Zeta. Što se tiče miliona investicija koje treba da dođu u Zetu - kome nije u interesu da se otvori trgovački lanac Lidl, upitao je Knežević.

"Da li će dovođenjem Lidla biti smanjene ili će biti povećane cene prehrambenih proizvoda koji su za ove tri godine porasle 40 odsto jer ih diktiraju ovi veliki trgovinski lanci? Znači, nekome nije u interesu da ovde dođe Lidl i nije u interesu da Lidl bude na području opštine Zeta", kazao je između ostalog Knežević.

Predsednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je da gradske vlasti u Podgorici ne žele da ispoštuju odluku Vlade.

"Zašto ne poštuju zakone države Crne Gore? Zašto sve što ne valja ostavljaju nama - ostavili su nam bazen crvenog mulja, devastiranu prirodu od vađenja šljunka, ostavili su nam asfaltne baze, a sve što je vredno žele da uzmu Zeti, e nama takva opština ne treba", rekao je on.

Naveo je da je proteklih devet meseci ostvareno desetine kontakata sa renomiranim kompanijama iz Crne Gore, Balkana, Evrope i kroz ozbiljnu selekciju je došlo do konkretizacije u vidu pisama namere koja su obavezujuća od strane poznatih kompanija koje planiraju da svoje poslovanje u narednom periodu planiraju na teritoriji opštine Zeta.

"Jedna i druga kompanija su zvaničnim putem dostavile namere o razvoju projekata na našoj teritoriji, ukupne vrednosti preko 100 miliona evra koje bi ujedno obezbedile i oko 1.500 novih radnih mesta, kako za stanovnike Zete, tako i za stanovnike glavnog grada, kao i drugih okolnih gradova, kao i druge ekonomske benefite, značajne za razvoj i prosperitet lokalne samouprave", istakao je Asanović.

On je dodao da ne želi da bude tajanstven, te je saopštio imena tih kompanija -  tu je svetski poznati trgovački lanac LIDL i NELT grupa kao balkanski lider u geostrateškim i špediterskim poslovima, koja takođe na teritoriji opštine Zeta želi da otvori i manje fabrike za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda koje bi oni kasnije prerađivali, a otkupljivali ih od domaćih proizvođača kao što imaju neke proizvodne pogone u Srbiji.

"Sa svim navedenim, moj tim je pokazao izuzetnu proaktivnost da u kratkom vremenskom periodu na što bolji način valorizujemo velike potencijale novoosnovane opštine. Po ne znam koji put apelujem na svoje kolege iz opštine Podgorica da ne usporavaju razvojne procese opštine Zeta koja je poslednjih šezdeset godina bila na čelu svih socijalnih i privrednih dešavanja. U tom smislu, ovo će biti moj poslednji mirni apel, jer ćemo kao lokalna samouprava u suprotnom, u daljem nedostatku razumevanja od strane opštine Podgorica, biti prinuđeni da radikalizujemo našu borbu", kazao je Asanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa