Region

Knežević: Tražiću da u Ustavu Crne Gore srpski jezik bude izjednačen sa crnogorskim

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

14:17

Knežević: Tražiću da u Ustavu Crne Gore srpski jezik bude izjednačen sa crnogorskim
Milan Knežević - Copyright Tanjug/Media Biro

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević izjavio je na trećem kongresu te stranke da će partija koju predvodi nakon popisa insistirati da dođe do dopuna Ustava, kojima će srpski jezik biti izjednačen sa crnogorskim.

"Ne želimo da menjamo Ustav, nego da ga dopunimo", rekao je Knežević i dodao da će ostati posvećen ideji da se pomire pravoslavni Srbi i Crnogorci.

On je istakao da ljudi iz Crne Gore koji žive u Srbiji imaju pravo na dvojno državljanstvo i da je uveren da Srbija nema ništa protiv potpisivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu, objavile su podgoričke Vijesti.

Knežević je rekao da je potrebno "da se pomire" pravoslavni Srbi i Crnogorci, ali ne na štetu Bosnjaka i Hrvata. Knežević je istakao da je DNP-u, kada je spoljna politika u pitanju, prioritet članstvo Crne Gore u EU.

Istakao je da DNP želi razvijanje odnosa sa "bratskom Rusijom" i da se moli za mir između "bratskog ruskog i ukrajinskog naroda". DNP želi dublju saradnju i sa Kinom, istakao je Knežević. Knežević je rekao da će, dok postoji ijedan član, DNP podržavati teritorijalni integritet Srbije u čijem sastavu je Kosovo i Metohija i da od toga neće odstupiti.

Generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES) Boris Pejović pročitao je poruku crnogorskog premijera Milojka Spajića koji je rekao da PES i DNP imaju različite stavove, ali da ih posvećenost i put ka promenama ujedinjuju.

"Spaja nas vladavina prava i pravda", istakao je Spajić u poruci. Kongres Demokratske narodne partije, pod sloganom "Ni korak nazad", održava se u staroj zgradi vlade. Aktuelni predsednik Milan Knežević jedini je kandidat za tu poziciju.

Na kongresu će biti usvojena i posebna deklaracija koja će definisati načelna delovanja partije u narednom periodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa