Region

Predsedništvo BiH očekuje "zeleno svetlo" Evropske komisije za početak pregovora

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

13:41

Predsedništvo BiH očekuje "zeleno svetlo" Evropske komisije za početak pregovora
Predsedništvo BiH očekuje "zeleno svetlo" Evropske komisije za početak pregovora - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Predsedništva BiH izrazili su danas očekivanje da će Evropska komisije dati pozitivno mišljenje i preporuku, na osnovu kojih će Evropski savet doneti odluku o početku pregovora o pristupanju BiH sa EU.

Oni su danas u Sarajevu upoznali predsednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i premijera Holandije Marka Rutea sa napretkom koji je BiH postigla i naporima koji su učinjeni da bi se ispunili preduslovi za dalji napredak na evropskom putu.

Članovi Predsedništva BiH su izrazili zahvalnost Fon der Lajenovoj i Ruteu na poseti kojom se potvrđuje posvećenost evropskoj perspektivi BiH, saopšteno je iz Predsedništva.

Fon der Lajen i Rute su pozdravili odluku Evropskog saveta iz decembra prošle godine o otpočinjanju pregovora, uz neophodan napredak i usklađenost sa kriterijumima za članstvo.

Oni su rekli da današnja poseta ima za cilj da ohrabri sve u BiH da iskoriste aktuelnu situaciju na kontinentu i pozitivan momentum u EU kako bi se ostvario napredak na evropskom putu.

Na sastanku je bilo reči i o Planu rasta Evropske komisije koji se odnosi na Balkan, a koji otvara vrata ka jedinstvenom evropskom tržištu kroz sedam ključnih oblasti.

Članovi Predsedništva BiH su pozdravili usvajanje Plana rasta, ističući njegovu važnost za ekonomski razvoj i napredak, a u korist svih građana u BiH i istakli su posvećenost dijalogu, reformskom i evropskom putu zemlje.
 

Komentari (0)

Evropa