Region

Delegacija EU: Prioritetno sprovesti reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

23:03

Delegacija EU: Prioritetno sprovesti reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori
Delegacija EU: Prioritetno sprovesti reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori - Copyright EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pozdravila je večeras odluku široke međupartijske većine u Skupštini Crne Gore o imenovanju vrhovnog državnog tužioca (VDT), što je ključni preduslov za redovno funkcionisanje Državnog tužilaštva.

Milorad Marković izabran je za vrhovnog državnog tužioca na današnjoj sednici Skupštine Crne Gore, glasovima 61 poslanika, nakon skoro pet godina v.d. stanja.

“Pozivamo sve političke aktere da nastave da konstruktivno sarađuju iznad partijskih stavova u cilju brzog sprovođenja ključnih reformi iz evropske agende. Da bi iskoristila aktuelni zamah politike proširenja i napredovala u pristupnim pregovorima sa EU, Crna Gora treba da nastavi da prioritetno sprovodi reforme u oblasti vladavine prava kako bi ispunila privremena merila u poglavljima 23 i 24 u najkraćem mogućem vremenskom okviru”, saopštili su iz Delegacije EU u Crnoj Gori povodom izbora VDT.

Ističu da reformski prioriteti su detaljno predstavljeni u Godišnjem izveštaju o Crnoj Gori za 2023. godinu, koji treba da služi kao putokaz vlastima u narednom periodu.

“Trajanje procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama u potpunosti je u rukama Crne Gore”, navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić prethodno je obavestio evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija da je Skupstina Crne Gore izabrala VDT ubedljivom većinom, glasovima 61 poslanika.

"Podsetio sam ga na naš razgovor koji smo pre nešto više od dva meseca imali u Budimpešti, kada sam mu rekao da je saziv parlamenta na čijem sam čelu zreo da uradi ono što nisu brojni prethodni i sprovede ključne reforme", kazao je Mandić u objavi na mreži X. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa