Region

Francuski "Rafali" stižu u Hrvatsku – da li će konačno biti rešena nabavka novih lovaca

Komentari

Autor: Jutarnji list/Euronews

20/05/2021

-

15:15

Francuski "Rafali" stižu u Hrvatsku – da li će konačno biti rešena nabavka novih lovaca
Francuski "Rafali" stižu u Hrvatsku – da li će konačno biti rešena nabavka novih lovaca - Copyright EPA/Harish Tyagi

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska vlada je odlučila da kupi 12 polovnih francuskih borbenih aviona “rafal”, saznaje nezvanično Jutarnji list. Navedeno je da bi Vlada trebalo da donese odluku za Dan oružanih snaga i da bi najstarija isporučena letelica imala 10 godina.  

Jutarnji piše i da bi, prema dostupnim informacijama, Hrvatska kompletan paket, uključujući obuku i naoružanje, trebalo da plati nešto manje od milijardu evra.  

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je rekao da Vladi nije preporučeno koji tip aviona da kupi, ali je istakao da se “nada da su se on i premijer dobro razumeli”.  

Na pitanje da li mu je poznato koji avion kupuje Hrvatska, dgovorio je: “No comment”.  

Kada vlada zvanično odluči da prihvati ponudu, slede pregovori o ugovoru.  

Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije.  

Predsjednik Milanović je rekao da avioni u Hrvatskoj moraju biti najkasnije 2024. godine. 

"Rafal" – oslonac francuskog ratnog vazduhoplovstva

“Rafal” je francuski višenamenski dvomotorni mlazni avion četvrte generacije. Proizvodi ga kompanija “Marsel Daso” sa kooperantima. Maksimalna brzina mu je 2.390 kilometara na čas.  

Hrvatska je prethodno dobila četiri ponude za kupovinu novih borbenih aviona. SAD su ponudeile novi “F-16 Block 70”, Švedska je ponudila nove “Gripene C/D”, Francuska polovne “Rafale”, a Izrael polovni “F-16 Blok30”. 

EPA/PETER KLAUNZER

 

Neki analitičari su otvoreno navijali za francusku ponudu, ali se postavljalo pitanje cene, jer Fancuska do sada nikome na ovaj način nije prodavala avione, već je nudila samo nove letelice na tržištu.  

Pitanje nabavke bobenih aviona u Hrvatskoj je aktuelno već duže vreme, jer ta zemlja trenutno ima “migove 21” koji su zastareli.  

Problem je bio na korak od rešenja pre nekoliko godina, ali je propao posao sa Izraelom, Ta zemlja je priznala da ne može da isporuči Hrvatskoj 12 aviona “F-16 Barak”, jer je reč o američkim avionima koji su dorađeni, a SAD nisu dale saglasnost.  

Komentari (0)

Evropa