Region

Golob ostaje bez Švarc Pipan: Ostavka u slovenačkoj vladi, ministarstvo pravde kupilo zgradu u Ljubljani

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

22:39

Golob ostaje bez Švarc Pipan: Ostavka u slovenačkoj vladi, ministarstvo pravde kupilo zgradu u Ljubljani
Robert Golob - Copyright Tanjug/STA/BOŠTJAN PODLOGAR

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da će prihvatiti ostavku ministarke pravde Dominike Švarc Pipan, nakon što je njeno ministarstvo kupilo zgradu u Ljubljani. 

On je naveo da će ministarka izneti svoja saznanja u vezi sa kontroverznom kupovinom zgrade za 7,7 miliona evra u roku od nedelju dana. 

Razgovori o njenom nasledniku trebalo bi da počnu sledeće nedelje, prenosi agencija STA.

Švarc Pipan je u ponedeljak rekla da je premijeru ponudila ostavku i da se sa njim dogovorila da ostane na funkciji neko vreme kako bi se razjasnila situacija oko kupovine u kojoj bi trebalo da bude više sudskih odeljenja.

 „Premijer mi je predložio da ostanem onoliko koliko je potrebno da se stvari razjasne – verovatno dve ili tri nedelje, ali to se može promeniti ako bude potrebno“, rekla je ona u intervjuu za TV Slovenija u ponedeljak uveče. 

Švarc Pipan je prvobitno odbila da se povuče, čak i nakon što ju je prošle nedelje na to pozvala njena Socijaldemokratska stranka (SD). 

Ona je optužila zaposlene u Ministarstvu i članove SD-a da su se udružili radi sticanja protivpravne koristi, tvrdeći da je dovedena u zabludu i da su dokumenti koje je videla pre potpisivanja ugovora falsifikovani. 

Sporna transakcija se odnosila na trošnu zgradu na Litijskom putu koju je 2019. godine iz stečajne mase kupio biznismen za samo 1,9 miliona evra. 

Zbog tog posla opozicione Demokrate (SDS) zahtevale su razrešenje ministra. 

Kupovinu istražuju i Nacionalni istražni biro (NBI) i Komisija za prevenciju korupcije. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa