Evropa

Golob: Tempo procesa proširenja EU će narednih godina biti ubrzan

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

17:42

Golob: Tempo procesa proširenja EU će narednih godina biti ubrzan
Robert Golob - Copyright Tanjug/STA/BOŠTJAN PODLOGAR

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da će tempo procesa proširenja Evropske unije biti ubrzan u narednim godinama.

"Proces proširenja dobija novi zamah zbog rata u Ukrajini i pojavila se potpuno nova perspektiva proširenja. Pozivam sve vas da ne zaostajete i da nastavite da insistirate na reformama", rekao je Golob na Bledskom strateškom forumu, prenosi agencija STA.

Naveo je da će mir u Ukrajini biti jedan od prioriteta za Sloveniju tokom njenog članstva u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i naglasio da su UN jedino mesto gde se može postići mir.

"Možda je to sada nerealno postići, ali Slovenija će iskoristiti svu svoju stručnost i potrošiti onoliko vremena koliko je potrebno za postizanje cilja. Niko ne zna da li će naši napori biti uspešni. Sukob se može okončati tek tokom diskusija za okruglim stolom Ujedinjenih nacija", poručio je Golob.

Slovenački premijer je govorio i o klimatskim promenama, rekavši da zelena tranzicija nije dovoljna i da su potrebni zajednički mehanizmi za odgovor na klimatske katastrofe.

"Od klimatskih promena ne možemo bežati. One su teško predvidljive, ako ne i potpuno nepredvidljive. Jedino predvidljivo je da neće biti bolje", upozorio je Golob.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa