Region

Golob: Dve ključne poruke za građane BiH

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

13:49

Golob: Dve ključne poruke za građane BiH
Robert Golob - Copyright Tanjug/STA/Katja Kodba

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Slovenije Robert Golob poručio je danas u Sarajevu da je građanima BiH doneo dve ključne poruke - prva se odnosi na sedište EU, a druga je, dodao je, da Slovenija ne želi da bude samo prijateljska država, nego najveći saveznik BiH.

U Briselu, kazao je Golob, vlada drugačija atmosfera nego ranije, te da je sada prisutna istorijska šansa koju BiH treba da iskoristi.

"U principu, nove okolnosti podrazumevaju činjenicu da su brojni skeptici i protivnici daljnjeg širenja Unije, nakon ruske agresije na Ukrajinu, postali otvoreniji i spremniji po ovom pitanju", rekao je Golob na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednicom Saveta ministara Borjanom Krišto.

On je rekao da na tom putu Brisel nudi svu moguću pomoć – od tehničke, administrativne, stručne, pa sve do finansijske.

Dodao je da je kroz razgovore sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto posebno naglasio stav Slovenije o ekonomskom potencijalu BiH, kao i njihovu spremnost za ulaganjem u obnovljive izvore energije.

Golob danas boravi u prvoj zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, što je ujedno i prva njegova poseta inostranstvu od stupanja na premijersku dužnost. 

Rekao je da je danas u Sarajevu jer se u Sloveniji dogodila važna promena, uključujući i onu u spoljnoj politici. 

"Intenzivirao se princip solidarnosti i političke saradnje među narodima, jer samo ćemo tako doći do privrednog napretka zemalja. Gde drugo – nego upravo u BIH da se ti principi implementiraju. To želimo i zbog naših ekonomskih odnosa, naši napori su logični i nema skrivenih poruka”, naveo je Golob, preneli su sarajevski mediji.

Krišto je kazala da BiH i Slovenija imaju tradicionalno dobre odnose u svim oblastima i da je Slovenija među tri ulagača u BiH.

Zahvalila je slovenačkom premijeru na svemu što Slovenija čini na evroatlansklm putu BiH. 

"Taj signal i kandidatski status je poruka da je mesto BiH u evropskoj porodici”, rekla je Krišto i dodala da je Goloba informisala da su evropske integracije prioritet Saveta ministara BiH.

"Ono na šta mi takođe u BiH treba da obratimo pažnju je da radimo na unutarpolitičkom dijalogu i političkim prilikama budući da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda. Naša obaveza je napraviti ograničene promene Ustava BiH i celokupnu izmenu izbornog zakonodavstva na principima konstitutivne ravnopravnosti sva tri naroda. Time bi napravili pretpostavke da otklonimo ona pitanja koja opterećuju naš evropski put”, kazala je Krišto.

Istakla je i da je regionalna saradnja takođe u fokusu.

“Želimo osnaživati regionalnu saradnju, izgrađivanje dobrosusedskih odnosa kroz već postojeće inicijative, kroz izgradnju mira, poštovanje suvereniteta”, poručila je Krišto.

Na pitanje novinara iz Slovenije kako komentariše zakon o kelveti u Republici Srpskoj, Krišto je rekla da ne bi komentarisala ono što je u nadležnosti drugih institucija.

"One imaju pravo da donose propise iz svoje nadležnosti ustavne, ali svakako postoje korektivni čimbenici i zakonodavne i izvršne vlasti koje na koncu i kažu svoju reč o takvim stvarima”, zaključila je Krišto, prenela je sarajevska N1 televizija. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa