Region

Hrvatska vlada razmatra predlog o obaveznom služenju vojnog roka

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

19:20

Hrvatska vlada razmatra predlog o obaveznom služenju vojnog roka
Hrvatska vlada razmatra predlog o obaveznom služenju vojnog roka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik hrvatske Vlade i ministar branitelja Tomo Medved izjavio je danas da je neophodno uspostaviti određene modele obaveznog služenja vojnog roka i najavio da će, nakon što Vlada razmotri predlog Glavnog štaba Oružanih snaga RH i MORH-a, konačni predlog biti upućen u javno savetovanje.

S obzirom na novu bezbednosnu arhitekturu u svetu i procenu, rekao je potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja u izjavi novinarima u Daruvaru, radi se na verziji mogućeg uvođenja obaveznog služenja vojnog roka.

"To nije niti malo jednostavna aktivnost niti malo jednostavan zaokret u svetlu obaveza prema mladim ljudima", naglasio je Medved i pojasnio da se upravo radi detaljna analiza kadrovskih, materijalnih i finansijskih učinaka i mera.

Medved je najavio da će u idućim sedmicama, a na predlog Glavnog štaba i Ministarstva odbrane, Vlada će analizirati te verzije. Nije nikakva tajna da u perspektivi moramo imati takav jedan pristup, da moramo uspostaviti određene module obaveznog služenja vojnog roka, uz ovaj modul koji već imamo, dobrovoljnog služenja vojnog roka. Nakon što MORH i Glavni štab dostave predlog, mi ćemo ga kao Vlada staviti na javnu raspravu", naveo je ministar branitelja.

Ocenićemo te verzije i one module koje prepoznamo kao najoptimalnije pustićemo u javnost, rekao je Medved i dodao je, da on iznosi svoje stavove, svoje mišljenje, pre donošenja konačne odluke.

S obzirom na ustavnu odredbu prigovora savesti, Medved je istaknuo da, uz klasičnu komponentu služenja vojnog roka, postoji i komponenta potrebna svakom društvu, pa i hrvatskom, u kojoj bi se kroz određene oblike služenja osposobljavalo za druge dužnosti. "Poput službi i dužnosti u civilnoj zaštiti, a kao priprema za okolnosti stanja katastrofa, požara itd.", rekao je Medved.

S obzirom na juče iznesen stav predsednika Republike i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Zorana Milanovića da je vojna obuka "mrtvo slovo na papiru" ako se ne budu konsultovali sa njim, novinari su Medveda pitali hoće li Predsedniku prezentovati te predloge i konsultovati ga, Medved nije konkretno odgovorio.

"Javna rasprava podrazumeva uključivanje svih aspekata, svih učesnika u procesu donošenja odluke, kao što se to inače čini u svakom donošenju zakonskih ili podzakonskih akata. Svi akteri koji participiraju u tom procesu pozvani su na aktivno učešće, odnosno aktivan doprinos i davanje svojih mišljenja, sugestija i stavova", rekao je Medved.

Na ponovljeno pitanje da li će biti direktnih konsultacija, Medved je podsetio da je ministar Ivan Anušić "imao direktan kontakt" te da "dalje od toga ne bi komentarisao".

Upitan o finansijskom segmentu uvođenja obaveznog vojnog roka, Medved je odgovorio da "sigurnost nema cenu".

"Verujem da su toga svi svesni. Bitno je osmisliti konceptualno module koji su najefikasniji", dodao je Medved, prenela je Hina.

Neophodno je kvalitetno osmisliti svaki trenutak koji mladi čovek provede u sistemu dobrane, naglašava Medved. Bezbednost svake države počiva na kvalitetno osposobljenim ljudima, rekao je i podsetio koliko je to bilo važno za vreme Domovinskog rata, u trenucima kad, kako je rekao, nismo imali svoju vojsku.

Veruje da će predlog koji će predstaviti Vlada u kvalitetno osmišljenoj formi, biti dobro prihvaćen "i od budućih vojnika, mladih ljudi koji će mati priliku deo svog života provesti u uniformi Hrvatske vojske".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa