Region

U Crnoj Gori od velikog kašlja obolelo više od 580 osoba, najviše slučajeva u Podgorici

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

18:40

U Crnoj Gori od velikog kašlja obolelo više od 580 osoba, najviše slučajeva u Podgorici
U Crnoj Gori od velikog kašlja obolelo više od 580 osoba, najviše slučajeva u Podgorici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori registrovano je 586 slučajeva velikog kašlja, a najveći udeo obolelih je u starosnoj grupi od 11 do 15 godina - njih 232, saopštio je danas Institut za javno zdravlje (IJZ).

Najveći broj slučajeva obolelih od velikog kašlja otkriven je u Podgorici (437) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (25), Baru (21), Budvi (11), Cetinju (10)...

Od 586 registrovanih slučajeva, kod 553 (odnosno preko 90 odsto) je od poslednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). 

Prema informacijama dostupnim Institutu, od početka decembra u Crnoj Gori su zbog velikog kašlja ukupno bile hospitalizovane 34 osobe, dok je trenutno jedan pacijent na bolničkom lečenju.

Iz Instituta su pozvali roditelje da dovedu decu na imunizaciju i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i navedenih od strane lekara ne odlažu vakcinaciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa