Društvo

Pomaci nabolje kod bebe obolele od velikog kašlja: "Nadamo se da ćemo uskoro moći da je skinemo sa respiratora"

Komentari

Autor: RTS

07/02/2024

-

08:31

Pomaci nabolje kod bebe obolele od velikog kašlja: "Nadamo se da ćemo uskoro moći da je skinemo sa respiratora"
Pomaci nabolje kod bebe obolele od velikog kašlja: "Nadamo se da ćemo uskoro moći da je skinemo sa respiratora" - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Kod bebe koja se zbog velikog kašlja nalazi na intenzivnoj nezi Instituta za majku i dete ima blagog pomaka nabolje, počela je samostalno da diše, a lekari očekuju da će uskoro moći da je odvoje od aparata za mehaničku ventilaciju.

"Beba je počela samostalno da diše i za sada pokazuje znake koji nas ohrabruju", rekla je za RTS dr Snežana Ristić iz Instituta za majku i dete. Stručnjaci poručuju da je ključ u vakcinaciji i da je nedovoljan obuhvat doveo do aktuelne situacije koja je alarmantna.

U Institutu za majku i dete trenutno se leči četvoro dece sa dijagnozom velikog kašlja. Dr Ristić objašnjava da su deca uglavnom dobro, osim bebe za koju se zna da je na intenzivnoj nezi.

"Beba je počela samostalno da diše i za sada pokazuje znake koji nas ohrabruju. Ne zamara se. Čini mi se da će moći uskoro da se odvoji od aparata za veštačko disanje", rekla je dr Ristić.

Inače u Institutu za majku i dete od velikog kašlja do sada su preminule četiri bebe. Reč je o bebama koje su imale do dva meseca kada su se zarazile Bordatelom pertusis koja izaziva veliki kašalj.

To su deca koja nisu ni stigla da se vakcinišu jer se prva doza cepiva prima sa navršena dva meseca života, druga sa tri i po i treća sa šest meseci. Kompletna vakcinacija podrazumeva i dve revakcine sa 18 meseci i pred polazak u školu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija