Region

Do Kvon biće izručen SAD: Viši sud u Podgorici doneo odluku, advokati "kralja kriptovaluta" imaju pravo žalbe

Komentari

Autor: Vijesti

21/02/2024

-

18:08

Do Kvon biće izručen SAD: Viši sud u Podgorici doneo odluku, advokati "kralja kriptovaluta" imaju pravo žalbe
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Južnokrejski državljanin Do Kvon biće izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje ga terete za kriminalno udruživane i druga krivičnih dela.

To je odlučio Viši sud u Podgorici. Odluka nije pravosnažna i advokati Do Kvona imaju pravo žalbe, prenose "Vijesti".

Apelacioni sud je ranije saopštio da je za konačnu odluku o izručenju "kralja kriptovaluta" Do Kvona nadležan sud a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi obe zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Advokati Do Kvona: Odluka o izručenju SAD nezakonita

Branioci južnokorejskog državljanina Do Kvona Goran Rodić i Marija Radulović poručili su danas da je odluka Višeg suda u Crnoj Gori o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama nezakonita.

"Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita, kao i prethodne dve koje je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore", istakli su Rodić i Radulović u saopštenju, prenose Vijesti.

Prinstscreen YouTube/Coinage

 

Dodali su da im nije poznato da bilo gde u svetu ministar pravde može da podučava sud kako se primenjuje zakon i kakvu odluku treba da donese, kao što je to, kako tvrde, slučaj u Crnoj Gori.

"Takođe, prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije proveravao tačnost činjenica koje mu je dostavio ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaza da se radi o lažnim podacima. O tome ćemo se detaljno izjasniti u žalbi na odluku o izručenju. Ubeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dve nezakonite odluke", poručili su Rodić i Radulović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa