Region

"Odluku o izručenju Do Kvona ne može da donese ministar": Apelacioni ukinuo rešenje Višeg suda

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

13:43

"Odluku o izručenju Do Kvona ne može da donese ministar": Apelacioni ukinuo rešenje Višeg suda
"Odluku o izručenju Do Kvona ne može da donese ministar": Apelacioni ukinuo rešenje Višeg suda - Copyright Tanjug AP/Risto Bozovic, File

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branilaca okrivljenog južnokorejskog državljanina Do Kvona, osumnjičenog za prevaru kriptovalutama, ukinuo rešenje Višeg suda i vratio predmet na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu.

Iz suda je saopšteno da odluku o izručenju Do Kvona ne može doneti ministar pravde Andrej Milović. U saopštenju objavljenom na sajtu suda navodi se da je Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra prošle godine i predmet vratili prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prvostepenim rešenjem Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država. Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, Veće Apelacionog suda je ocenilo da je to rešenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer je, kako objašnjavaju, izreka rešenja nerazumljiva, rešenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje.

"Naime, prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju. Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redosled prispeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država", navode iz Apelacionog suda.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su prošle godine na Aerodromu u Podgorici, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše. Kako je ranije saopšteno, Do Kvonov partner je prošle sedmice izručen Seulu.

Komentari (0)

Evropa