Region

Novi sukob između Pantovčaka i Banskih dvora: Milanović pozdravio predlog Kundida i poručio da nema dogovora o šefu SOA

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

23:23

Novi sukob između Pantovčaka i Banskih dvora: Milanović pozdravio predlog Kundida i poručio da nema dogovora o šefu SOA
Zoran Milanović - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Na pomolu je novi sukob Pantovčaka i Banskih dvora nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da će u dogovoru s Predsednikom Republike Vlada danas predložiti generala Tihomira Kundida za načelnika GŠ OSRH, a da Danijel Markić ostaje na čelu Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA).

Iz Kabineta Zorana Milanovića poručeno je da Predsednik Republike pozdravlja odluku Vlade da predloži general-majora  Kundida za načelnika GŠ OSRH, ali i da dogovor o imenovanju direktora SOA u ovom trenutku ne postoji.

"Predsednik Republike Zoran Milanović pozdravlja odluku Vlade RH da predloži general-majora Tihomira Kundida, komandanta Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske. Štaviše, predsednik Republike poziva sve učesnike u procesu biranja načelnika GŠ OSRH na hitno postupanje budući da sadašnjem načelniku GŠ OSRH admiralu Robertu Hranju mandat ističe danas u ponoć, da bi se obezbedilo normalno funkcioniranje OSRH", navodi se u saopštenu s Pantovčaka.

Poručili su, međutim, da nema dogovora o direktoru SOA.S obzirom na to da je u kontekstu postupka imenovanja načelnika GŠ OSRH predsednik Vlade danas govorio i o navodnom dogovoru oko imenovanja direktora Sigurnosno-obaveštajne agencije, iz Kabineta Milanovića poručuju javnosti da u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja direktora te agencije.

"Stav je Predsednika Republike da se pre bilo kakvog razgovora o imenu direktora SOA mora sprovesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog tužioca i prema potrebi sprovesti promene da u unutrašnjoj organizaciji SOA, tako i promene pravnog okvira za postupanje Agencije.

Tek nakon sprovođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu direktora SOA , čiji mandat traje do 6. maja ove godine, poručili su iz Milanovićevog kabineta.

"Takav stav Predsednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH", navodi se u saopštenju.

Plenković je ranije na otvorenom delu sednicu Vlade rekao da će u dogovoru sa Milanovićem Kundida predložiti za načelnika GŠ OSRH, a da na mestu šefa SOA ostaje Danijel Markić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa