Evropa

Plenković: Dodatno sam osvestio problem Komšića kod naših partnera

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

10:58

Plenković: Dodatno sam osvestio problem Komšića kod naših partnera
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Slavko Vukadin

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je neodlaskom na razgovor u Predsedništvo BiH dodatno osvestio predsednicu Evropske komisije i holandskog premijera, Ursulu fon der Lajen i Marka Rutea, o tome koliki je problem pozicija Željka Komšića, koji je u to najviše državno telo izabran glasovima Bošnjaka.

Fon der Lajen, Rute i Plenković boravili su juče u Sarajevu, gde su razgovarali sa zvaničnicima BiH, a cilj razgovora je bio pružanje podrške na njenom evropskom putu. Plenković se, međutim, nije pojavio na razgovoru u Predsedništvu BiH, što je deo federalnih medija ocenio negativno, a iz njegovog kabineta je kasnije saopšteno da je čvrst stav hrvatskog premijera da sa Komšićem nema sastajanja.

Komšić je kao hrvatski član Predsedništva BiH i na prošlim Opštim izborima izabran glasovima Bošnjaka, što je za Hrvate u BiH i Hrvatsku neprihvatljivo.

"Ja čak mislim da je to dobro što se dogodilo tokom zajedničke posete Sarajevu kako bi sama ta činjenica dodatno osvestila naše partnere", kazao je Plenković sinoć novinarima u Zagrebu nakon sednice Predsedništva HDZ.

On kaže da su Fon der Lajen i Rute to itekako razumeli.

"Ja sam im to, naravno pre samog sastanka rekao, oni to poštuju. Sada je verovatno i kod njihovih saradnika veća svest o problemu koji postoji kad je reč o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsedništvu (BiH)", kazao je Plenković, prenosi Hina.

On je ponovio da Komšić "nije legitimno izabran član Predsedništva" jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao da predstavlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa