Politika

Hrvatski šef diplomatije o susretu Vučića i Plenkovića: Dobri odnosi sa susedima u interesu i Srbije i Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

13:10

Hrvatski šef diplomatije o susretu Vučića i Plenkovića: Dobri odnosi sa susedima u interesu i Srbije i Hrvatske
Hrvatski šef diplomatije o susretu Vučića i Plenkovića: Dobri odnosi sa susedima u interesu i Srbije i Hrvatske - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman komentarisao je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Davosu i poručio da su dobri odnosi sa susedima u interesu i Srbije i Hrvatske, izrazivši nadu da će nakon formiranje nove vlade u Beogradu doći do susreta predstavnika dve zemlje koji su planirani prošle godine.

"Još prošle godine smo dogovorili hodogram rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja. Nažalost, to je išlo vrlo slabo, a ovo (susret Vučića i Plenkovića) je bio razgovor na ekonomskom forumu, razgovaralo se o izborima u Srbiji, a u interesu Srbije i Hrvatske je da ima dobre odnose sa susedima i rešavati bilateralna pitanja, kao i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu", rekao je Grlić Radman novinarima posle jučerašnje sednice Vlade Hrvatske.

Srbija se, kaže Radman, opredelila za evropski put i mora ispuniti uslove i kriterijume koji se od nje očekuju.

"Mora razvijati i promovisati regionalnu stabilnost, nadam se da će nakon formiranja vlade doći do susreta koji smo i lani najavljivali", rekao je Grlić Radman.

Na pitanje da li će hrvatski predstavnik Tomislav Žigmanov i u novoj srpskoj vladi biti ministar, Grlić Radman je istakao da bez obzira na ishod izbora Hrvatskoj je bitno da obezbedi da Hrvati imaju svog predstavnika, kao što Srbi imaju svoje predstavnike u hrvatskoj vladi. Sporazumi, kaže, obavezuju i nas i njih.

Upitan da li Hrvatska "podilazi" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Grlić Radman je odgovorio negativno:

"Ne podilazimo ni u čemu. Srbija ima jako puno da učini,  Srbija mora da se suoči s prošlošću, mora da započne određene reforme, uskladi svoju politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, da osudi rusku agresiju u Ukrajini i nametne sankcije, a pre svega, mora da formira vladu", naveo je Grlić Radman, preneli su hrvatski mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija