Region

Plenković: Trebalo bi razgovarati sa Srbijom o zagarantovanim mandatima Hrvata

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

18:50

Plenković: Trebalo bi razgovarati sa Srbijom o zagarantovanim mandatima Hrvata
Andrej Plenković i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je danas žaljenje zbog toga što Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislava Žigmanova neće biti deo Skupštine Srbije.

"Rezultati u Srbiji su odraz realnosti. Meni je žao što DSHV nije obranio svoj mandat  jer smo mi dali podršku Tomislavu Žigmanovu, to je loše. Za nas to znači da bi trebalo razgovarati sa Srbijom o problemu starom 20 godina, a to je da Hrvati imaju zagarantovani mandat. Mi nastavljamo da vodimo dijalog i da rešavamo sva pitanja", rekao je Plenković.

Lider DSHV Žigman je odlazeći ministar za manjinska prava u Vladi Srbije.

DSHV je na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji nastupio u koaliciji sa nekim bošnjačkim strankama i nisu prešli cenzus.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je rekao ranije da s obzirom na to da DSHV neće biti deo srpskog parlamenta Hrvatska želi da se pitanje Hrvata u Srbiji reši zagarantovanim mestima u parlamentu po principu kako je to učinjeno sa manjinama u Hrvatskoj. 

Inače, to nije prvi put da zvaničnici Hrvatske traže da Hrvati kao predstavnici manjinske zajednice u Srbiji dobiju zagarantovana mesta u parlamentu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa