Region

Plenković smenio ministra privrede Davora Filipovića

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

15:36

Plenković smenio ministra privrede Davora Filipovića
Davor Filipović - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković smenio je ministra privrede Davora Filipovića, nakon što je ministrov specijalni savetnik lokalnoj televiziji Mreži tv nudio zakup oglasnog prostora od većeg broja državnih firmi i institucija u zamenu za novac.

"Predsednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rešenje o razrešenju ministra privrede i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savetnik u kabinetu ministra", saopšteno je iz Plenkovićevog kabineta.

Transkript razgovora specijalnog savetnika Jurice Lovrinčevića sa novinarom Mreže TV objavio je u najnovijem broju hrvatski nedeljnik Nacional.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i kriminala (Uskok) saopštila je da sprovodi istragu.

"Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih krivičnih dela, potvrđujemo sprovođenje izvida u predmetnom slučaju", saopšteno je iz Uskoka.

Naveli su da će nakon pribavljenja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavestiti javnost o daljnjem postupanju.

Lovrinčević je nakon objave transkripta negirao da je reketirao Mrežu tv.. "Nikada – baš nikada – toekom svoje karijere nisam uzeo niti imao potrebu tražiti ili uzeti proviziju, mito, “kovertu”, “kickback” ili kako god to želeli nazvati. Ko god tvrdi suprotno – laže", napisao je ranije danas Lovrinčević na Linkedinu.

Opozicija: Smena Filipovića pokazatelj da cela Vlada treba da padne

Nakon što je premijer Andrej Plenković smenio ministra privrede i regionalnog razvoja Davora Filipovića, u prvim reagovanjima iz opozicije poručuju da je ovo pokazatelj da treba da padne cela Vlada, te da je nivo korupcije i kriminala u Hrvatskoj veći nego u vreme nekadašnjeg premijera Ive Sanadera.

"Pomalo razbijamo taj kartel, najavili smo razbijanje, ne samo hvarskog nego tog celog koruptivnog kartela unutar Plenkovićeve vlade. Prvo je otišao Barbarić, mi smo otvorili priču o nelegalnoj gradnji i aferi 'gas za cent', sada odlaze i Filipović i Lovrinčević, koji su bili na drugoj strani od Barbarića i Vujnovca, ali očito je da obe te ekipe imaju isti modus operandi. Ovo je pokazatelj da treba da padne cela Plenkovićeva vlada. Ovo je nova Fimi Medija, ovo je strašno, neverovatne su razmere korupcije i kriminala", poručio je Nikola Grmoja iz opozicionog Mosta.

Kratko na društvenoj mreži Iks, smenu Filipovića komentarisali iz najuticajnije opozicione SDP objavom: "Filipović je duže bio na semaforu nego u Vladi".

Lider SDP Peđa Grbin poručio je da je Filipović bio Plenkovićev lični izbor za ministra, a pokazalo se da nje samo potpuno nesposoban već da je bio i savršeno stanište za uzgoj korupcije u svom ministarstvu.

"Ćorića je maknuo iz Vlade zbog afere Vetroelektrane, Horvat je završio u pritvoru i ima uskočki postupak, a o Dalićki i aferi Borg ne treba trošiti mastilo. To su četiri Plenkovićeva ministra privrede, ako iko misli da je to slučajno ili da to nema nikakve veze s Plenkovićem, onda je potpuna budala", naveo je Grbin.

Dodao je da je ovo sada postalo gore od Fimi Medije u doba premijera Ive Sanadera.

"Jer nivo na koji nas pljačaku je postao takav da ugrožava same temelje funkcioniranja države pa i njenog opstanka. Ovo se može rešiti samo odlaskom Plenkovića i HDZ-a i nema te smene Filipovića koja može oprati ljigavu sluz korupcije s Plenkovićeva lica", kaže Grbin.

Za ovako ekspresnu reakciju Plenkovića koji je odmah razriješio ministra Filipovića ističe da je to samo rezultat njegove panike. "S obzirom da ovde imamo transkripte i snimak, ne vidim šta bi drugo moglo da se napravi kad je Plenkijeva guzica u pitanju. Ovo je rezultat panike, a ne nikakvog morala jer da je moral u pitanju postupio bi kao Kosta u Portugalu i sam podneo ostavku", naveo je Grbin, preneo je hrvatski portal 24 sata.

Komentari (0)

Evropa