Region

Nakon smene Filipovića, Plenković predložio Damira Habijana za ministra privrede

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

16:59

Nakon smene Filipovića, Plenković predložio Damira Habijana za ministra privrede
Damir Habijan - Copyright Tanjug/HINA/Siniša Kalajdžija

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da će Damir Habijan, poslanik u saboru iz varaždinskog HDZ-a, biti novi ministar privrede i održivog razvoja umesto smenjenog Davora Filipovića.

Plenković je u izjavi za HRT rekao da je odlučio da Habijana predloži za novog ministra privrede i da je reč o poslaniku koji dolazi iz Varaždina, pravnik je i do sada je bio predsednik gradske organizacije HDZ-a i predsednik Gradskog veća Varaždina.

Habijan, rekao je Plenković, ima 42 godine i bavio se korporativnim pravom, ima iskustva u poslovnom svetu i vrlo je ozbiljan.

Najavio je da će sastanak parlamentarne većine biti održan u ponedeljak, kada će se Habijan predstaviti kolegama. Nakon toga će, dodao je, uputiti pismo predsedniku parlamenta sa zahtevom za održavanje vanredne sednice, koja će, kako je rekao načelno dogovoreno, biti održana u sredu.

Filipović smenjen zbog korupcije 

Prethodno je Plenković smenio ministra privrede Davora Filipovića, nakon optužbi da je ministrov specijalni savetnik lokalnoj televiziji Mreži tv nudio zakup oglasnog prostora od većeg broja državnih firmi i institucija u zamenu za novac.

"Predsednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rešenje o razrešenju ministra privrede i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savetnik u kabinetu ministra", saopšteno je tom prilikom iz Plenkovićevog kabineta.

Transkript razgovora specijalnog savetnika Jurice Lovrinčevića sa novinarom Mreže TV objavio je u najnovijem broju hrvatski nedeljnik Nacional.

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

Kancelarija za borbu protiv korupcije i kriminala (Uskok) saopštila je da sprovodi istragu.

"Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih krivičnih dela, potvrđujemo sprovođenje izvida u predmetnom slučaju", saopšteno je iz Uskoka.

Naveli su da će nakon pribavljenja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavestiti javnost o daljnjem postupanju.

Lovrinčević je nakon objave transkripta negirao da je reketirao Mrežu tv.. "Nikada – baš nikada – toekom svoje karijere nisam uzeo niti imao potrebu tražiti ili uzeti proviziju, mito, “kovertu”, “kickback” ili kako god to želeli nazvati. Ko god tvrdi suprotno – laže", napisao je ranije Lovrinčević na Linkedinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa