Region

Plenković ponovo odbio sastanak sa Komšićem tokom posete Sarajevu: Pridržava se "čvrstog stava"

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

12:45

Plenković ponovo odbio sastanak sa Komšićem tokom posete Sarajevu: Pridržava se "čvrstog stava"
Tanjug/HINA/Zvonimir Kuhtić - Copyright Tanjug/HINA/Zvonimir Kuhtić

veličina teksta

Aa Aa

Čvrst stav hrvatskog premijera Andreja Plenkovića je da se ne sastaje sa članom Predsedsedništva BiH Željkom Komšićem i zato se nije pojavio na jutrošnjem sastanku u Predsedništvu BiH, rečeno je Hini iz hrvatske delegacije.

Pojašnjeno je da Komšić nije izabran za hrvatskog člana Predsedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i sa njim stoga nikakav kontakt nemaju ni druge institucije Hrvatske.

Podsećaju da je Plenković isto postupao i prilikom radnih poseta BiH 2021. i 2023. godine kada se sastajao samo sa zvaničnicima Saveta ministara i parlamenta BiH.

"Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsedništva BiH ponovila i na opštim izborima 2022., predsednik vlade nema nameru da promeni svoj pristup", saopšteno je iz kancelarije hrvatskog premijera.

Plenković je juče doputovao u Sarajevo, gde borave i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i holandski premijer Marko Rute.

Pre razgovora s domaćim političarima najavljenih za danas Plenković se u Sarajevu sastao s predstavnicima najvećih verskih zajednica u BiH.

Predsednica EK Fon der Lajen i holandski premijer Rute jutrošnjim susretom s članovima Predsedništva BiH započeli su seriju razgovora sa srpskim članom Željkom Cvijanović i bošnjačkim Denisom Bećirovićem.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa