Region

Dodik: Krišto samovoljno potpisala deklaraciju u Tirani na samitu o Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

16:33

Dodik: Krišto samovoljno potpisala deklaraciju u Tirani na samitu o Ukrajini
Dodik: Krišto samovoljno potpisala deklaraciju u Tirani na samitu o Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Noemi Bruzak/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto na samitu "Ukrajina – jugoistočna Evropa" u Tirani iznela lične stavove o, kako je rekao, "specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini", a ne zvanični stav BiH.

"Republika Srpska nije konsultovana prilikom donošenja deklaracije kojom je Rusija kritikovana na izuzetno oštar način zbog sukoba s Ukrajinom. Ovo je još jedan primer samovolje političara iz Sarajeva koji istupaju samostalno, bez obaveznih instrukcija Predsedništva BiH koje je jedino zaduženo za spoljnih politiku", rekao je Dodiku u izjavi za Srnu.

Pojasnio je da je "BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i bilo kakvo istupanje i predstavljanje BiH mimo zajedničkog stava predstavnika Republike Srpske i FBiH na nivou BiH predstavlja lični stav, pa tako i u ovom slučaju potpis Krišto je odraz njenog ličnog viđenja ove situacije."

"Republika Srpska od početka ovog sukoba je zastupala neutralan stav i tako će i ostati, ne stavljajući se na bilo čiju stranu. Iz toga proizilazi da BiH ne može izlaziti sa stavovima za koje ne postoji konsenzus", naveo je Dodik.

I zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac izjavio je danas da je predsedavajuća Borjana Krišto bez saglanosti Saveta ministara stavila potpis na deklaraciju u Tirani, na samitu "Ukrajina - Jugoistočna Evropa".

Košarac je istakao da jednostran pristup, samovolja i nekorektno političko ponašanje nikome neće doneti ništa dobro, niti doprinosi poverenju i izgradnji partnerstva.

"Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsedavajuća Saveta ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za spoljnu politiku", naveo je Košarac.

On je dodao da je to slučaj i sa deklaracijom koju je potpisala u Tirani.

"Na Savetu ministara niti smo razmatrali niti dali saglasnost za potpisivanje ove deklaracije, kao što to nije uradilo ni Predsedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za spoljnu politiku", napisao je Košarac na Instagramu.

Podsetio je da je stav Srpske o pitanju dešavanja u Ukrajini jasan i definisan - neutralan pristup je jedini mogući model.

"Zahvaljujući tome, BiH ima status neutralne zemlje i nedopustivo je da bilo ko, pa i Borjana Krišto, izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus ne postoji", naveo je Košarac.

Krišto je stavila potpis na nešto što je njen lični stav, nikako na zvaničan i usaglašen stav BiH, naglasio je Košarac i napomenuo da to nije prvi put da ona glumi nekakvog "premijera BiH" umesto onoga što jeste, predsedavajuća Savjeta ministara.

Podsetio je da je Savet ministara telo čine ministra iz Republike Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsedništvu BiH.

Komentari (0)

Evropa