Region

"Luča" piše istoriju Crne Gore: Kako teku pripreme za prvi crnogorski satelit koji će biti lansiran krajem godine

Komentari

Autor: Tara Tomović

05/03/2024

-

20:26

"Luča" piše istoriju Crne Gore: Kako teku pripreme za prvi crnogorski satelit koji će biti lansiran krajem godine
"Luča" piše istoriju Crne Gore: Kako teku pripreme za prvi crnogorski satelit koji će biti lansiran krajem godine - Copyright Montenegro Space Research

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora je prvi put u istoriji pokrenula svemirski program, zahvaljujući troje mladih ljudi koji su shvatili da nebo više ne mora da bude granica. Nakon što su pre dve godine lansirali probni meteorološki balon CubeSat i prikupili dragocene podatke, agencija Montenegro Space Research krajem ove godine lansiraće prvi satelit Luča koji će zasijati u orbiti.

Misija prvog crnogorskog satelita biće istraživačko-edukativnog karaktera, što znači da će pomoću svojih senzora prikupljati razne podatke o kosmičkim česticama.

"Satelit je opremljen i kamerom koja će beležiti njegov život u svemiru, a u čijim kadrovima ćemo, verujem, svi uživati", kaže u razgovoru za Euronews Srbija osnivač i direktor agencije Montenegro Space Research (MSR) Filip Jovićević.

Premda je satelit Luča malih dimenzija, prikupiće izuzetno važne informacije. Plan je da u orbiti ostane tri godine, a nakon uspešnog sastavljanja, trenutno je u fazi testiranja.

"Testiranja koja satelit trenutno prolazi su jako složena jer ona demonstriraju ekstremne uslove u kojima će biti izložen tokom lansiranja u orbitu".

Montenegro Space Research

Satelit Luča

Zbog tehničkih nemogućnosti, satelit neće biti lansiran iz Crne Gore već sa dva moguća kosmodroma - jedan je u Bajkonuru u Kazahstanu, a drugi i moderniji je Vostočni u Rusiji. Ono što je sigurno jeste da će satelit biti lansiran tipom rakete Soyuz.

"Kako sada stvari stoje, lansiranje će najverovatije biti sa kosmodroma Vostočni koji se nalazi u Amurskoj oblasti, na samoj granici Rusije i Kine. Soyuz je trenutno najpouzdanija raketa u svemirskoj industriji koja vrši prevoz američkih i ruskih kosmonauta od zemlje od Međunarodne svemirske stanice i nazad. Soyuz će upravo ove godine u septembru vratiti jednu američku i dva ruska kosmonauta sa ISS-a na Zemlju", kaže Filip.

Agencija privukla pažnju države

Pre dve godine Montenegro Space Research lansirao je probni satelit CubeSat koji je zabeležio neverovatne fotografije i prikupio dragocene hidrometeorološke podatke nakon čega se uspešno vratio na Zemlju.

"Pilot projekat, odnosno lansiranje meteorološkog balona svakako je imalo veliki značaj na našu organizaciju jer je upravo taj projekat definisao naš put u naredne dve godine. Podaci koje smo tada prikupili bili su zanimljivi za obradu, ali istovremeno i nagoveštaj šta Luču može da očekuje tokom svog boravka u orbiti", priča Jovićević.

Osim toga, lansiranje prvog probnog satelita prvu crnogorsku agenciju za istraživanje svemira dovelo je ne samo u fokus javnosti, već i državnih institucija.

"Država je podržala projekat Luča što je svakako jedan veliki iskorak za naučnu zajednicu u Crnoj Gori i pokazatelj da ipak postoji sluh za zdrave projekte. Nažalost, skromnost državnog budžeta onemogućava ulaganje u agresivniji razvoj nauke i tehnologije, ali nadamo se promenama u pozitivnom smislu"

Jovićević kaže da se MSR razvija "brzinom svetlosti" što ga čini veoma ponosnim. A nakon projekta Luča u planu su novi projekti koji, za sada, nisu u žiži interesovanja.

"Jedan od takvih je projekat TARA (Turbocharged Aeronautical Rocket Advancement), ujedno i asocijacija na crnogorsku reku Taru, a koji se tiče razvoja raketa", kaže on i nastavlja:

"Kroz godinu dana imaćemo svoju suborbitalnu raketu. Verujemo da ćemo za dve do tri godine razviti orbitalnu raketu čime ćemo postati najprestižnija tehnološka priča u ovom delu Evrope. U toku su testiranja raketnih motora i goriva, imamo dve laboratorije u kojima ti procesi teku i izuzetan tim hemičara i inženjera kojima rukovodi moj kolega Nikola Perović"

Montenegro Space Research

Filip Jovićević, osnivač i direktor MSR

Jovićević ekskluzivno za Euronews Srbija otkriva da, osim na projektu TARA, agencija MSR radi i na razvoju sledećeg crnogorskog satelita koji će imati potpuno drugačiju misiju od Luče i biće lansiran raketom Falcon 9 američke kompanije Space X.

"Sve u svemu, moram da kažem da MSR nije ničiji hobi niti zadovoljavanje ličnog entuzijazma već organizacija koja pomera granice. Ja sam preduzetnički orijentisana osoba što znači da interesovanja nalazim u raznim oblastima, ali MSR ima moju najveću pažnju i nešto je što će definitivno obeležiti moju karijeru", ističe Jovićević.

Uspešni trio zainteresovao mlade za nauku

Montenegro Space Research osnovali su Nina Drakulić, inženjer telekomunikacija, Filip Jovićević, tehnički direktor i Nikola Perović, glavni inženjer početkom 2022. godine. Danas pak, MSR broji dvadesetak članova i svako ima svoju ulogu.

"Nikola je zadužen za inžinjerski sektor, Nina za edukaciju mladih i robotiku, dok je moja uloga operativnog direktora posvećena razvoju organizacije (business development), marketingu, finansijama", kaže Jovićević i nastavlja:

"U suštini, kad imam ideju, iznesem je Nikoli i on mi kaže da li je izdvoljiva ili ne. Nikola je, za sada, sve moje ideje, čak i one lude, pretvorio u realnost zbog čega smatram da je jedan od najboljih inžinjera na našim prostorima. Ali, generalno sam ponosan sam na ceo tim, ne bih nikoga izostavio jer svako daje svoj maksimum i doprinosi razvoju organizacije"

Montenegro Space Research

Filip Jovićević i Nikola Perović

Rad prve crnogorske agencije za istraživanje svemira je neminovno privukao i pažnju mladih u ovoj zemlji, pa Jovićević kaže da je svemir postao vrlo popularna tema među mladima u Crnoj Gori.

"U oktboru smo organizovali događaj koji se zvao 'Sitnim koracima do svemira', pod okriljem Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i partnerske kompanije Five G, gde smo pozvali decu iz cele Crne Gore da učestvuju u radionici. Deca su bila podeljena u grupe koje su pravile modelarske rakete nakon čega smo ih, uz pomoć našeg tima, lansirali. Odziv dece je bio ogroman na šta smo veoma ponosni", zaključuje Jovićević u razgovoru za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Evropa