Region

Dodik: Zakon o sudu BiH biće podržan samo ako srpska strana bude saglasna

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2024

-

20:04

Dodik: Zakon o sudu BiH biće podržan samo ako srpska strana bude saglasna
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Lider SNSD Milorad Dodik poručio je danas da će zakon o sudu BiH biti podržan samo ako srpska strana bude saglasna i dodao da predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto ne bi trebalo da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i to učini unilateralnim.

Komentarišući to što je Krišto u pismu evropskom komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju navela da će se na predstojećoj sednici Saveta ministara naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obaveza BiH, uključujući i zakon o sudu BiH, Dodik je ocenio da je Krišto sklona ''da unosi neku vrstu hitnoće tamo gde za time nema potrebe'', prenela je Srna.

Dodik je podsetio da su na prethodnom sastanku partnera na nivou vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Savetu ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

"I jedno i drugo je urađeno - šta sad hoće? Možemo usvojiti zakon o sudovima, ali sedište (Apelacionog odeljenja) mora da bude u Banjaluci i Sud BiH ne može da sudi po zakonima Republike Srpske i ne može da izuzima predmete iz Srpske. Takav zakon ćemo prihvatiti", izjavio je Dodik novinarima u Tesliću.

Borjana Krišto uputila je danas Oliveru Varheljiju pismo i informaciju sa pregledom ključnih reformi u BiH koje su učinjene u poslednjih godinu dana i informisala ga da će se na predstojećoj sednici Saveta ministara naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obaveza BiH, uključujući i Zakon o sudu BiH.

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac izjavio je da radna grupa za pravosuđe još nije usaglasila tekst zakona o sudu BiH i da bi bilo pretenciozno da se neka neusaglašena verzija nađe na dnevnom redu prve naredne sednice Saveta ministara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa