Region

Potvrđeno svih sedam predsedničkih kandidata za izbore u Severnoj Makedoniji: Penderovski poziva na dve javne debate

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

16:19

Potvrđeno svih sedam predsedničkih kandidata za izbore u Severnoj Makedoniji: Penderovski poziva na dve javne debate
Potvrđeno svih sedam predsedničkih kandidata za izbore u Severnoj Makedoniji: Penderovski poziva na dve javne debate - Copyright Prinskrin/Youtube/Претседател на Република Северна Македонија

veličina teksta

Aa Aa

Državna izborna komisija (DIK) jednoglasno je danas potvrdila kandidature svih sedam kandidata za predsednika Severne Makedonije na predstojećim izborima, koji će biti održani 24. aprila, a eventualni drugi krug, 8. maja.

U predsedničku trku zvanično ulaže: Stevo Pendarovski, Stevčo Jakimovski, Maksim Dimitrievski, Arben Taravari, Biljana Vnakovska, Bujar Osmani i Gordana Šiljanovska Davkova.

Predsednik DIK-a Aleksandar Daštevski rekao je da kandidati Jakimovski i Taravari dodatno treba da dostave jedinstveni poreski broj i transakcijski račun u roku od 48 sati. Iza kandidature Pendarovskog stali su SDSM i koalicija, Jakimovski je kandidat GROM-a, Dimitrievski koalicije ZNAM, Taravari koalicije Vredi, Vankovska Levice, Osmani DUI i Siljanovska Davkova VMRO-DPMNE i partnera. Od sedam kandidata, samo je Šiljanovska Davkova svoju kandidaturu podnela uz podršku 30 poslanika VMRO-DPMNE i koalicije, dok su kandidature ostalih podržali građani svojim potpisima, preneli su skopski mediji.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je kandidat za još jedan mandat na predstojećim predsedničkim izborima, 24. aprila, pozvao je danas šest protivkandidata na dve debate koje bi bile održane na kraju i na početku izborne kampanje.

Kampanja počinje, 4. aprila, a iz Izbornog štaba Pendarovskog je saopšteno da je ideja o debatama predočena ostalim predsedničkim kandidatima, koji je do sada nisu odbili, ali ni prihvatili.

Debate bi, kažu, bile organizovane na neutralnom terenu, a vodio bi ih moderator koji bi bio izabran zajedničkim dogovorom, kao što bi zajednički bili i svi troškovi održavanja debata.

Svaki od kandidata bi imao priliku da dovede svoju publiku, a biće pozvani i predstavnici medija, koji bi imali mogućnost da postavljaju pitanja.

Debate bi trajale po 180 minuta i bile bi organizovane samo ako bi u njima učestvovalo svih sedam predsedničkih kandidata.

Iz štaba Pendarovskog su rekli da će on promovosati svoj program rada na konveciji 3. aprila, a sama kampanja će, kažu, biti pozitivna, evropska i građanska.

Kampanja je Pendarovskog, dodali su, je usmerena ka građanima i biće dvojezična, na makedonskom i albanskom, a biće uključen i znakovni jezik, preneli su skopski mediji.

Pendarovski će tokom kampanje, kako je saopšteno, organizovati iftar i uskršnju večeru, na koju će pozvati sve učesnike trke za predsedničke izbore.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa