Region

"Crna tačka u istoriji Crne Gore": Milatović će inicirati obeštećenje žrtava Golog otoka

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

19:01

"Crna tačka u istoriji Crne Gore": Milatović će inicirati obeštećenje žrtava Golog otoka
"Crna tačka u istoriji Crne Gore": Milatović će inicirati obeštećenje žrtava Golog otoka - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je danas da će inicirati niz sastanaka sa predstavnicima relevantnih institucija i udruženja, u cilju pokretanja procesa donošenja zakona o obeštećenju žrtava sa Golog otoka.

"Predsednik je poručio da Goli otok predstavlja crnu tačku u našoj istoriji i simbol stradanja za više hiljada građana i njihovih porodica, te da podržava dugogodišnje zalaganje civilnog društva i Udruženja žrtava Golog otoka za rešavanje ovog pitanja, kao što je to već urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji", navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Crne Gore.

Dodaje se da "samo ona država koja ispuni moralni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena i čije su patnje bile godinama ignorisane, može koračati putem istinskog napretka".

Goli otok je ostrvo koje se nalazi u zapadnom delu Hrvatske, istočno od poluostrva Istra.

U vreme SFR Jugoslavije, Goli otok je bio zatvor i surovi radni logor za političke zatvorenike, pre svega pristalice staljinizma nakon raskola Tita i Staljina. 

Kroz logor Goli otok je prošlo više od 16.000 zatočenika i zatočenica, a u njemu je život izgubilo 413 ljudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa