Region

Spajić: Crna Gora će sa više od 90 reformi "de facto" postati član jedinstvenog tržišta EU

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

21:27

Spajić: Crna Gora će sa više od 90 reformi  "de facto" postati član jedinstvenog tržišta EU
Spajić: Crna Gora će sa više od 90 reformi "de facto" postati član jedinstvenog tržišta EU - Copyright EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Milojko Spajić pozdravio je danas uspostavljanje Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan i poručio da će Crna Gora kroz više od 90 reformi postati "de facto" član jedinstvenog tržišta Evropske unije.

"Sjajna vest da je postignut politički dogovor oko Plana rasta EU! To znači da će uskoro oko pola milijarde evra biti dostupno našoj zemlji, a da ćemo kroz 90+ reformi biti de facto član jedinstvenog tržišta Evropske unije. Na koncu tog procesa, Crna Gora, kao novi član jedinstvenog tržišta, neće biti tržište od pola miliona, već od pola milijarde bogatih ljudi. To je prava putanja ekonomskog rasta naše zemlje", naveo je Spajić na društvenoj mreži X.

Prema sporazumu, fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve miljarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova, čime će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), i značajno povećana finansijska pomoć regionu, navodi se u saopštenju.

Cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu Reformskih agendi bloka.

Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerksih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa