Region

"Najgore je noću": Panika zbog serije zemljotresa u Crnoj Gori, posebno zabrinuti meštani Golije

Komentari

Autor: RTCG

03/04/2024

-

19:46

"Najgore je noću": Panika zbog serije zemljotresa u Crnoj Gori, posebno zabrinuti meštani Golije
"Najgore je noću": Panika zbog serije zemljotresa u Crnoj Gori, posebno zabrinuti meštani Golije - Copyright Prinstscreen YouTube/RTCG - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres jačine 4,6 stepeni po Rihteru pogodio je danas područje oko Nikšića, a osetio se u većem delu Crne Gore. Meštani Golije zabrinuti su zbog potresa tla, a evidentirane su i brojne štete na kućama. 

Kako je kazao Dragoljub Manojlović iz Mesne zajednice Krstac za emisiju Mreža, meštani su mnogo zabrinuti i da ih više brinu manji potresi koji su usledili.

"Nimalo ovde nije prijatno živeti. Zemljotres nas je pogodio i sinoć. U strahu smo svi, a manje zemljotrese osećamo zadnjih 15 dana", kazao je on. 

Manojlović je kazao da su obišli jednog domaćina koji se požalio da mu je zbog potresa pričinjena šteta na kući. 

"Meštani su baš zabrinuti, a najgore je noću", požalio se on. 

Potpredsednik opštine Nikšić Zoran Tomić kazao je da su ekipe inženjera i predstavnici komisije za procenu štete stalno na terenu, prenosi RTCG.

Najviše zahteva za nadoknadu štete dolazi iz Banjana. 

"Obišli smo oko 90 domaćinstava. Neki zahtevi su neopravdani, a komisija i inženjeri će to oceniti. Imamo prijava iz grada, Nikšićke Župe i Kličeva i obično su to stare kuće, stare po 100 godina", dodao je Tomić.

Prinstscreen YouTube/RTCG - Zvanični kanal

 

Tomić je napomenuo da je u pitanju pružanje jednokratne pomoći.

"Mi ne možemo pružiti kompletnu naknadu štete. Naći ćemo meru sa kojom će biti zadovoljni i građani", poručio je Tomić. 

Struka, pak, tvrdi da ne mogu prognozirsti da li će se desiti novi potres. 

Profesor geografije Goran Grozdanić tvrdi da je područje oko Nikšića trenutno seizmološki najaktivnije. 

"Panike među narodom ima i sve ovo može alarm za veći potres, a može biti i smirivanje tla. Neretko se dešava da nakon većeg zemljotresa bude i deset manjih koji pogode isto to područje. U ovom trenutku ne možemo tačno prognozirati da li će se desiti novi potres", zaključio je Grozdanić. 

Podsetimo, zemljotres jačine 4,3 Rihtera sinoć je registrovan 30 kilometara severozapadno od Nikšića, a 75 kilometara od Podgorice.

Nedavno, sredinom marta, zemljotres jačine 5,4 stepeni prema Rihteru pogodio u 4.06 sati zapad Crne Gore, granično područje uz Bosnu i Hercegovinu.

Epicentar tog zemljotresa bio je na pet kilometara od mesta Čarađe u opštini Nikšić. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Nakon prvog jačeg potresa u četvrtak ujutro, usledila je serija od oko 30 slabijih. Taj zemljotres je napravio materijalnu štetu u nekoliko sela na Goliji.

Komentari (0)

Evropa