Region

Slučaj koji je pokrenuo nova prepucavanja u Crnoj Gori: Zašto su uhapšeni bivši policijski službenik i tužilac?

Komentari

Autor: Euronews Srvija, Vijesti, RTCG, Pobjeda

15/04/2024

-

16:32

Slučaj koji je pokrenuo nova prepucavanja u Crnoj Gori: Zašto su uhapšeni bivši policijski službenik i tužilac?
Slučaj koji je pokrenuo nova prepucavanja u Crnoj Gori: Zašto su uhapšeni bivši policijski službenik i tužilac? - Copyright AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Bivši visoki funkcioner crnogorskog MUP-a Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva koje ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Sumnja se da je Lazović aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi, a da mu je Katnić u tome pomogao, pišu Vijesti. Ovaj slučaj bio je povod i za nove međusobne optužbe pripadnika bivše i sadašnje vlasti. 

Zoran Lazović je uhapšen u Bijelom Polju, a Milivoje Katnić u danilovgradskom naselju Klikovače. Akcija je sprovedena u ranim jutarnjim satima, ali je informacija o hapšenju saopštena nekoliko sati kasnije, prenela je Pobjeda.

Specjalno državno tužilaštvo (SDT) je navelo da su oni lišeni slobode na osnovu saradnje i višemesečnog koordinisanog delovanja sa Specijalnim policijskim odeljenjem i Europolom. U prvoj zvaničnoj objavi o hapšenju, portoarol SDT-a je naveo da se Lazović i Katnić terete za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Međutim, kako piše podgorički list, iz Tužilaštva nije navedeno ko je na čelu te kriminalne organizacije. Uprava policije je navela da je reč o predmetu radnog naziva "Alfa" i da je to rezultat višemesečnog rada i međunarodne saradnje.

Mediji u Crnoj Gori prenose da su obavljeni pretresi kuća Katnića u opštini Danilovrgad i Lazovićevih nekretnina u Bijelom Polju. Osim toga, u Podgorici je izvršen pretres stana Petra Lazovića. Reč je o sinu Zorana Lazovića i nekadašnjem operativcu policije koji je odavno u pritvoru.  

Tanjug/video/screenshot

 

Advokat Zoran Piperović je posle saslušanja rekao da je Zoran Lazović negorao krivicu, ali nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca. Rekao je da se Lazović tereti za stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, dok se Katnić tereti da je postao član te navodne kriminalne organizacije.

Zaplenjena vozila, oružje i dokumentacija

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je naveo da su u pretresima, na osam lokacija u Bijelom Polju, Danilovgradu i Podgorici, oduzeta skupocena vozila, više komada oružja i dokumentacija. On je pojasnio da su oduzete stvari nađene u prostorijama koje su u vlasništvu Katnića ili Lazovića, ili članova njihovih porodica. 

"Ono što u ovom trenutku mogu reći je da će aktivnosti u odnosu na predmet kodnog naziva Alfa biti nastavljene i u narednih nekoliko dana, odnosno da će u odnosu na Katnića i Lazovića, paralelno u odnosu na ovaj postupak, biti vođena i finansijska istraga, koja će stvoriti vrlo vjerovatno i mogućnost da sama istraga bude proširena i na druga povezana lica", naveo je Šaranović.

Ponovo ključni transkripti sa Skaj aplikacije

Kako pišu podgoričke Vijesti, zapravo se radi o predmetu skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru državljanima Srbije krajem decembra 2020. godine.

Kao i u mnogim drugim predmetima, u istrazi ovog slučaja su Crnoj Gori dostavljeni transkripti sa Skaj aplikacije u kojima se, prema navodima Vijesti, Petar Lazović hvalio šefovima kavačkog klana Radoju Zviceru i Ljubu Miloviću, da je jednog navodnog pripadnika kavčana uspeo da izvuče iz tog predmeta.

Kda je reč o Belivuku i MIljkoviću, njima je mera zabrane ulaska u Crnu Goru ukinuta 28. decembra 2020. godine, i to pred sam kraj mandata tadašnje Uprave policije. Tad su na najznačajnijim funkcijama bili Lazović i njegov pomoćnik Enis Baković. I Baković je juče saslušan u svojstvu svedoka, rekao je novinarima advokat Zorana Lazovića Stefan Jovanović. To da li će Baković ponovo biti saslušan, zavisi od tužioca koji vodi istragu.  

Prinstscreen YouTube/ Belgian Federal Police

 

Zoran Lazović je smenjen 1. marta 2021. godine, a u jesen iste godine je saslušan u istrazi skidanja zabrane Belivuku i Miljkoviću. Sledeće godine, u leto, je po nalogu SDT, u saradnji sa Europolom uhapšen njegov sin Petar. Protiv njega je do sada podignuto nekoliko optužnica i vodi se nekoliko istraga zbog saradnje sa kavačkim klanom.  

Uprvo pred kraj 2022. godine uhapšen je i Katnićev najbliži saradnik, specijalni tužilac Saša Čađenović zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u predmetu Petra Lazovića i njegovih veza sa kavčanima. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare SDT i Uprave policije Lazović je o slučaju Belivuka i Miljkovića rekao: “Istog momenta kad smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u Odjeljenje bezbjednosti (OB) Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektotra za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti sprečiti”.  

Reakcije zvaničnika i političkih stranaka

Na najnovija hapšenja reagovali su zvaničnici i predstavnici političkih strana u Crnoj Gori. Premijer Milojko Spajić je rekao da akcija hapšenja svedoči o stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti. Spajić je pozdravio "kontinuiranu borbu SDT-a protiv svakog vida kriminala i korupcije”.

Međutim, iz DPS-a je saopšteno da je akcija SDT nastavak prakse revanšizma koja traje od 30. avgusta, a koja za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS). 

Na to je funkcioner PES-a Tihomir Dragaš odgovorio da reakcija DPS-a predstavlja "potvrdu da je DPS političko krilo mafije".  

Potpredsjednik Vlade i čelnik Demokrata Aleksa Bečić, poručio je da hapšenje bivšeg glavnog specijalnog tužioca i bivšeg visokog policijskog funkcionera dokaz da "niko više nikad neće biti jači od države" i da "nema zaštićenih i nedodirljivih". 

Bivši premijer Dritan Abazović, poručio je da jučerašnja akcija SDT-a predstavlja "veliki dan za pravdu.

"Nakon toliko godina bitke, progona, propagande, neistina i podmetanja od strane Lazovića, Katnića i brojnih njihovih pomagača - kao što sam i naveo, istina je pronašla svoj put", napisao je na mreži "Iks" lider Građanskog pokreta (GP) URA.

Iz Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića takođe su pozdravili akciju, navodeći da su oni i nekadašnji Demokratski front bili žrtve i najveći borci "protiv političkog progona koji je izvršavao dvojac Katnić-Lazović". 

"Te smo uvereni da će se tokom istrage i daljeg procesa potvrditi da su nalogodavci tog progona bili upravo čelni ljudi bivšeg režima...", saopštio je portparol NSD-a Mirko Milačić.

Predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević nije iznenađen hapšenjima i očekuje da se dese i hapšenja nekih osoba iz Centra bezbednosti Podgorica, ali i iz drugih delova bezbednosnog sektora.

On je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da naredba o istrazi Katnića i Lazovića ide još od hapšenja tužioca Saše Čađenovića.

"Ovo je logičan nastavak da je Lazović optužen za stvaranje kriminalne odrganizacije, a Katnić optužen za člana te organizacije i tu se sigurno radi o slučaju zbog koga je Čađenović uhapšen pre dve godine i nadam se da ćemo imati više elemenata o istrazi i da ćemo znati da li se radi o slučaju iz Skaj prepiske i zloupotrebe službenog položaja", istakao je Knežević.

MANS: Ima li sada dovoljno razloga za veting

Iz NVO MANS upitali su ministra pravde Andreja Milovića i potpredsednika Vlade Moma Koprivicu da li sada, nakon hapšenja Milivoja Katnića i Zorana Lazovića, imamo dovoljno razloga za veting (postupak provere imovine sudija i tužilaca) u pravosuđu. 

"Imamo li sada dovoljno razloga za veting: za saradnju sa organizovanim kriminalom optuženi su bivši GST, bivša predsednica Vrhovnog suda, dva bivša direktora policije i dva pomoćnika direktora, od kojih je jedan bio i visoki funkcioner ANB-a", pitali su iz MANS-a.  

Komentari (0)

Evropa