Region

Stano: Skupština Republike Srpske da obustavi inicijative koje podrivaju Ustav

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2024

-

11:58

Stano: Skupština Republike Srpske da obustavi inicijative koje podrivaju Ustav
Stano: Skupština Republike Srpske da obustavi inicijative koje podrivaju Ustav - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vođstvo Republike Srpske da obustavi zakonodavne incijative "koje bi podrivale ustavni poredak" Bosne i Hercegovine, povodom današnje posebne sednice Narodne skupštine RS.

Na sednici Skupštine u Banjaluci danas se razmatraju Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i predlozi Izbornog zakona, Zakona o imunitetu i referendumu.

"Evropska unija ističe da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodna ličnost BiH moraju biti poštovani. Bilo koje radnje protiv ovih principa će voditi ozbiljnim posledicama", saopštio je Stano.

Tanjug/SRNA/Branislav Zdrinja

 

On je naglasio da, posle martovske odluke Evropskog saveta da EU otvori pregovore o pristupanju sa BiH, očekuje da će i RS "napraviti korake napred, umesto radnji koje su suprotne evropskom putu".

"Pozivamo lidere BiH da ispoštuju svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate na pregovore, na korist naroda te zemlje i njene budućnosti u EU", piše u saopštenju.

U Banjaluci je danas počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu su Predlog izbornog zakona, Predlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS, kao i Zaključni izveštaj međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa