Region

Slovenačka opozicija traži istragu o slučajevima krađe beba: "Možda je prodato više od 20.000 dece u bivšoj Jugoslaviji"

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

17:09

Slovenačka opozicija traži istragu o slučajevima krađe beba: "Možda je prodato više od 20.000 dece u bivšoj Jugoslaviji"
Slovenačka opozicija traži istragu o slučajevima krađe beba: "Možda je prodato više od 20.000 dece u bivšoj Jugoslaviji" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione stranke u Sloveniji podnele su zahtev za parlamentarnu istragu o potencijanom učešću i odgovornosti javnih zvaničnika u slučajevima krađe dece u toj zemlji između 1965. i 1991. godine, rekla je danas poslanica "Slovenačke demokratske stranke" (SDS) Alenka Jeraj.

"U takozvanoj trgovini bebama, koja se dogođala uglavnom 1970-ih i 1980-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, više od 20.000 dece je možda prodato", rekla je Jeraj i dodala da se sarađuje sa srpskim udruženjem na ovim slučajevima, govoreći o inicijativi njene SDS i stranke "Nova Slovenija", prenosi "STA".

Slovenačko udruženje roditelja ukradene dece predstavilo je prošle godine ovaj problem parlamentarnoj Komisiji za peticije, ljudska prava i jednake prilike uz prateću dokumentaciju, a ministarka unutrašnjih poslova Tatjana Bobnar je tada obećala da će nadležne službe učiniti sve u njihovoj moći.

Jeraj je izjavila da nadležni nisu ništa uradili, navodeći da medicinsko osoblje koje se nalazi u više slučajeva krađe beba policijska istraga uopšte ne obuhvata, kao i da policija nije preuzela dokumentaciju od udruženja roditelja.

Slovenački premijer Robert Golob je ranije ove nedelje istakao da je 45 od 59 slučajeva u kojima se sumnja na krađu beba već zatvoreno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa