Politika

Slovenački mediji: Pahor menja Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

18:55

Slovenački mediji: Pahor menja Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine
Slovenački mediji: Pahor menja Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić, FoNeT

veličina teksta

Aa Aa

Bivši slovenački predsednik Borut Pahor mogao bi da zameni specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, piše slovenačko Delo.

Ljubljanski list navodi da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije ocenilo je da je Pahor pogodan kandidat za zauzimanje važne i prestižne pozicije na Zapadnom Balkanu, koji se smatra strateškim područjem Slovenije, pa su odlučili da slovenačka diplomatska mreža pomogne bivšem predsedniku republike u njegovoj kandidaturi.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

Nezvanične procene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za popunjavanje mesta, dodaje slovenački list.

Pahor još nije podneo prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, otkriva Delo. Dvogodišnji mandat Lajčaku ističe krajem avgusta.

Pahor je 7. septembra 2022. godine boravio na Kosovu i Metohiji i poručio da je Priština u obavezi da realizuje sporazum o Zajednici srpskih opština.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija