Region

Pahor pokreće podkast i neprofitnu orgnizaciju: Bivši slovenački premijer planira novu karijeru

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

09:20

Pahor pokreće podkast i neprofitnu orgnizaciju: Bivši slovenački premijer planira novu karijeru
Borut Pahor - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Period jednogodišnjih posebnih prava bivšem slovenačkom predsedniku Borutu Pahoru završava se danas i on više neće imati pravo na platu, kancelariju i dva pomoćnika, prenosi STA.

Pahor je saopštio da planira različite aktivnosti, koje uključuju njegov podkast i neprofitnu organizaciju Prijatelji Zapadnog Balkana. 

On je osnovao neprofitnu organizaciju pod nazivom Prijatelji Zapadnog Balkana, sa ciljem da podstakne dijalog, razvoj i integraciju zemalja regiona u EU.

Iz njegovog kabineta su najavili da će Pahor nastaviti da se bavi "portfolijom aktivnosti koje će mu, pored ostalog, donositi prihod".

Nastaviće rad sa Prijateljima Zapadnog Balkana, predavati u zemlji i inostranstvu, dok je sa svojim sponzorom postigao načelni dogovor o finansiranju svog podkasta za narednu godinu.

Slovenački predsednici po napuštanju dužnosti imaju pravo na titulu bivšeg predsednika i prisustvo državnim svečanostima u skladu sa pravilima protokola. 

U prvoj godini imaju pravo i na kancelarijski prostor, konsultanta, administrativnog pomoćnika i službeno vozilo sa šoferom za obavljanje službenih poslova.

Tokom ovog prelaznog perioda imaju pravo na policijsku zaštitu, usluge državnog protokola i usluge koje pružaju slovenačka diplomatska predstavništva u inostranstvu.

Oni takođe imaju diplomatski pasoš i pristup arhivama iz vremena dok su bili na funkciji.

U slučaju da se ne zaposle ili ne ispune uslove za odlazak u penziju, ostvaruju pravo na naknadu zarade u iznosu od 80 odsto od plate predsednika u trajanju od jedne godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa