Region

U Mariboru deaktivirana avionska bomba iz Drugog svetskog rata

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2024

-

14:15

U Mariboru deaktivirana avionska bomba iz Drugog svetskog rata
U Mariboru deaktivirana avionska bomba iz Drugog svetskog rata - Copyright Tanjug/STA/Andreja Seršen Dobaj

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka Nacionalna jedinica za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) danas je u Mariboru uspešno deaktivirala avionsku bombu od 250 kilograma iz Drugog svetskog rata koja je 28. marta pronađena u komercijalnoj zoni Tezno.

Bomba je deaktivirana za manje od 40 minuta, a plan je bio da dva stručnjaka iz NUS uklone dva upaljača ubojnog eksplozivnog sredstva, prenosi STA.

Tanjug/STA/Andreja Seršen Dobaj

 

Naređena je evakuacija u radijusu od 400 metara oko lokacije, a kretanje oko lokacije je bilo zabranjeno u radijusu od 600.

Nešto pre 11 časova početak deaktivacije označila je sirena, a 40-ak minuta kasnije druga sirena je označila kraj opasnosti.

U današnjoj akciji je angažovano ukupno oko 150 ljudi, a pored pripadnika jedinice NUS, učestvovali su vatrogasci, civilna zaštita, policija, gradski redari i opštinske službe.

Tanjug/STA/Andreja Seršen Dobaj

 

Maribor je grad sa velikom nemačkom populacijom i snažnom industrijom i bio je jedan od najbombardovanijih gradova u bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

Tanjug/STA/Andreja Seršen Dobaj

 

U periodu od januara 1944. do aprila 1945. godine Maribor je bio na meti 29 vazdušnih napada i pogođen je sa skoro 16.000 bombi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa