Region

Državni vrh Hrvatske dočekao prvu grupu Rafala: U prvom redu Plenković i Milanović

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

15:54

Državni vrh Hrvatske dočekao prvu grupu Rafala: U prvom redu Plenković i Milanović
Tanjug/AP/Darko Bandić - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Prva grupa od šest višenamenskih borbenih aviona Rafali, stigla je danas u Hrvatsku, a dočeku je prisustvovao državni vrh, predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, što je ujedno bila prilika za njihov prvi susret nakon prošlonedeljnih parlamentarnih izbora.

Milanović je rekao da je kupovinom Rafala, Hrvatska dobila moderno vazduoplovstvo skoro najnovije tehnologije.

"Oni koji su na ovome radili napravili su dobar posao i na tome nema dileme. Ovo je prilika da se podsetimo onih koji su prvi branili hrvatsko nebo i pritom ginuli. Tu su i ljudi koji su u teškim vremenima uzeli ono što je naše, a to su avioni bivše JNA. Ti prvi momci bili su preteča ovih danas", rekao je Milanović.

Upozorio je na ratnu mornaricu i na ostale delove hrvatske vojske kojoj je potrebna opremu u ovim, kako kazao, teškim trenucima. 

Tanjug/AP/Darko Bandić

 

Predsednik sabora Gordan Jandroković je ocenio da je kupovina Rafala najveća investicija u oružane snage od osnivanje hrvatske države.

"Rafali predstavljaju izuzetan doprinos našoj nacionalnoj bezbednosti i važan element odvraćanja. Snažno doprinose našem međunarodnom pozicioniranju. Verujem da će ovi avioni promeniti mesto Hrvatske na evropskom nebu", kazao je Jandroković.

Hrvatski premijer je rekao da Rafali menjaju međunarodni položaj Hrvatske.

"Možda i najjači u cilju jačanja Hrvatske vojske. Hrvatska sa Rafalima stiče snagu odvraćanja kakvu do sada nije imala, jača strateško partnerstvo s Francuskom i to menja naš međunarodni položaj, pa i naše položaje u NATO-u i EU-u", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa