Region

Dodik: Nema vanredne situacije u BiH, Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2024

-

20:50

Dodik: Nema vanredne situacije u BiH, Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u Bosni i Hercegovini nema nikakve vanredne situacije, da iza politike Republike Srpske ne stoji namera izazivanja bilo koga, da RS poštuje Dejtonski sporazum i da ne postoji plan o secesiji.

"Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo u BiH, mi smo kao Republika Srpska ušli u BiH, nemamo plan secesije, ali ukoliko svi naši napori ne uspeju, imamo plan da se razdružimo sa FBiH. Mi imamo odnos sa FBiH koja je strana Dejtonskog sporazuma. Ako imamo šta da razgovaramo, mi treba da razgovarao sa FBiH, a ne sa organima BiH koji su izvedeni", poručio je Dodik za Fejs TV.

Dodik je istakao da se ni od jednog političara iz Republike Srpske ne može čuti priča o ratu, za razliku od političara iz FBiH, navodeći da Bošnjaci ruše Dejtonski sporazum, prenela je RTRS.

"Narativ koji se stvorio u Sarajevu da mi ne poštujemo Dejton je izvrnut. Njega ne poštuje bošnjačka politička struktura", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da srpski narod neće da živi u BiH koja je mimo Ustava i da nema BiH bez Republike Srpske da se to mora uvažavati.

"Posle rezoluciji o Srebrenici ništa neće biti isto"

On je rekao da posle rezolucije o Srebrenici ništa neće biti isto i da će Republika Srpska raditi u svom interesu.

Dodik rekao je da je trenutno pozicija Bošnjaka u Republici Srpskoj sigurnija od pozicije Srba u Federaciji BiH i istakao da je ključni momenat da Srbi vrate poverenje u Sarajevo bio da federalne vlasti naprave izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu, ali da to nikada nije urađeno.

"Poznato je da se iz rata izašlo sa lažnim narativom kako su Srbi ubili 300.000 Bošnjaka i na tome je pravljena politika toga vremena, dakle na lažnoj pretpostavci", rekao je Dodik.

Tanjug/SRNA/Branislav Zdrinja

 

Prema njegovim riečima, ukoliko bude usvojena rezolucija o Srebrenici u UN, predstavnici Republike Srpske ostaće u zajedničkim institucijama BiH i raditi svoj posao u interesu Srpske.

Govoreći o ekonomsko-političkoj situaciji u Republici Srpskoj, Dodik je naglasio da Srpska ima dinamiku koja nije ugrožena, da vodi zdrave političke procese i da je nedavno okupljanje na mitingu u Banjaluci bilo pokazatelj tog dobrog raspoloženja.

On je rekao da su u Republici Srpskoj investicije na sve većem nivou, da se otvaraju fabrike i da će uskoro biti i otvaranje novih.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa