Region

Dodik: Odlaganje sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija znak da su napori srpskih predstavnika urodili plodom

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

16:58

Dodik: Odlaganje sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija znak da su napori srpskih predstavnika urodili plodom
Tanjug/AP/Radivoje Pavicic - Copyright Tanjug/AP/Radivoje Pavicic

veličina teksta

Aa Aa

Odlaganje sednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ukazuje da je očigledno da u vezi sa tim postoji kriza predlagača i da su uspeli napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rešenja, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Očigledno je da u tome postoji kriza onih koji su to predlagali. Kriza je u činjenici da je to predloženo unilateralno od (ambasadora BiH pri UN Zlatka) Lagumdžije i da to nije stav BiH", rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je istakao da je očigledno da su urodili plodom napori, pre svega srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa i ostalih koji su radili na tim pitanjima.

"Uspeli smo da objasnimo da bi to mogao da bude veći problem nego bilo kakvo rešenje. Sada se u to, koliko ja imam informacije, uključuju i neke druge dimenzije. Najbolje bi bilo da se to ne desi, ali ako se i desi, ono će nesunjivo izazvati ozbiljan politički i svaki drugi kuršlus u samoj BiH", rekao je Dodik", prenela je "Srna".

Predsednik Srpske je istakao da je ideja bila da se sednica Vlade Srpske održi u Srebrenici 2. maja, na dan kada je bila predviđena sednica Generalne skupštine UN na kojoj je trebalo da se glasa o rezoluciji o Srebrenici.

Odgovarajući na pitanje da li će biti odložena ta sednica Vlade, Dodik je rekao da će razgovarati sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem da bude odložena.

"Sabor će biti održan ako ne u dane Vaskrsa onda čim se steknu uslovi"

Dodik je izjavio i da Srpska i Srbija predano pripremaju srpski sabor koji će biti održan, ako ne u dane Vaskrsa, onda čim se stvore uslovi.

"Mislim da bi pametnije politički bilo da ne nagađamo da li će biti Sabora ili ne. Nego da znamo da li je bila ta rezolucija (o Srebrenici) ili ne i da se tek onda opredeljujemo na takvom forumu kao što je Sabor", rekao je Dodik novinarima u Teslići.

Odgovarajući na pitanje da li će Vaskršnji sabor biti odložen, Dodik je rekao da čeka da se čuje sa predsedinkom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se dogovore.

"Vaskršnji sabor je zakazan u jednoj drugoj atmosferi u kojoj nije bilo priče o rezoluciji o Srebrebici u UN, niti o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa