Politika

Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, drugi put u poslednjih mesec dana

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

20:35

Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, drugi put u poslednjih mesec dana
Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, drugi put u poslednjih mesec dana - Copyright Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da se glasa o predlogu rezolucije o Srebrenici, zakazana za 2. maj, odložena je, javili su večeras pojedini beogradski i regionalni medji, iako ta informacija još nije potvrđena delegaciji Srbije pri UN.

Ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomera - prvi put je glasanje trebalo da bude 27. aprila, pa 2. maja.

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija rekao je za Dnevni avaz da je glasanje odloženo kako bi ''svi imali vremena da se upoznaju sa činjenicama'' i da svi, ''uključujući i one koji su sada možda protiv'', daju sugestije.

''U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja zbog toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju za slučaj da zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak'', rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je u toj odluci učestvovala i misija BiH pri UN.

Ranije danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su se danas u Beču sastali predstavnici SAD i Nemačke gde su prebrojavali glasove onih zemalja koje će podržati rezoluciju o Srebrenici i pravili listu za pritisak i dodao da je važno nastaviti sa diplomatskim radom, svejedno kakav ishod glasanja o rezoluciji na kraju bude bio.

"Mi činimo više od onoga što je realno. Amerikanci i Nemci su se danas sastali u Austriji i brojali glasove i pravili listu za pritisak. Sastali su se, seli i brojali glasove. Radili kampanju protiv jedne male Srbije. I to su oni radili danas iz Beča. Oni su se tamo našli... I to vam govori nešto. Lepo su se danas skupili u Beču, sastali, napravili svoj štab. Ali znate kad bi to uradili, da Srbija nije pravila dobar posao ovde. To nešto govori, i ponosan sam", rekao je Vučić.

Prethodno je, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, definitivno sahranjuje BiH, jer sahranjuje mogućnost da se dva naroda pomire, a oni koji podrže njeno usvajanje to rade iz spekulativnih razloga.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija