Region

Spajić: Usvajanje crnogorskih amandmana na rezoluciju UN o Srebrenici - veliki uspeh diplomatije

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

19/05/2024

-

10:55

Spajić: Usvajanje crnogorskih amandmana na rezoluciju UN o Srebrenici - veliki uspeh diplomatije
Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić

veličina teksta

Aa Aa

Prihvatanje amandmana Crne Gore na nacrt rezolucije o Srebrenici veliki je uspeh crnogorske diplomatije i korak ka pomirenju unutar Crne Gore, ali i regiona, izjavio je premijer Milojko Spajić za TVCG.


"Činjenica da su amandmani usvojeni posle formalnog roka, kada smo imali finalnu verziju rezolucije, pokazuje koliko je to bio težak zadatak i koliki je uspeh crnogorske diplomatije", rekao je Spajić u subotu za TVCG.

Komentarišući to što su amandmani usvojeni nakon dorade, Spajić je istakao da je reč o tehničkim promenama.

"Suština amandmana koje smo poslali je tu i mislimo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu", rekao je Spajić, a prenosi portal RTCG.

Crna Gora je uputila amandmane nakon što je Vlada Crne Gore zadužila Ministarstvo spoljnih poslova da, diplomatskim kanalima, predloži izmene teksta rezolucije o Srebrenici kojima bi se nedvosmisleno ukazalo da krivica za genocid ne može biti pripisana narodima i da je neophodno očuvanje stabilnosti BiH u oba njena entiteta.

RTCG je u petak, pozivajući se na nezvanična saznanja iz sedišta UN, objavila da konačna verzija amandmana, koji su uvršteni u preambulu predloga Rezolucije glasi: "Ponavljajući da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini" i "Ponavljajući nepokolebljivu posvećenost očuvanju stabilnosti i negovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini".

Predlagači rezolucije u Srebrenici su Nemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Severna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjena Američke Države.

Stalna misija Srbije pri UN juče je još jednom apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici zakazana je za 23. maj, objavljeno na sajtu GS UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa