Region

Dodik: U narednih 30 dana FBiH će biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

14:22

Dodik: U narednih 30 dana FBiH će biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju
Tanjug/AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može da živi u BiH.

"Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH, da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Dodik je podsetio da Predsedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.

Nije nikakvo čudo, kaže Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardovali, a da o tome nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN.

Dodik je rekao da će današnja sednica Vlade Srpske u Srebrenici inicirati važne i krupne stvari i ukazati na sve žrtve, posebno srpske, kao i da srpski narod neće prihvatiti lažne političke konotacije stradanja.

Dodik je rekao da će se danas na sednici, u saradnji sa lokalnim vlastima, dogovoriti jedan dan koji će se godišnje obeležavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru, prenela je RTRS.

S druge strane, dodao je, Vlada će na njegov predlog prihvatiti inicijativu da se u narednih 30 dana sačini opširan izveštaj o funkcionisanju proteklih 30 godina sa rezultatom da se za 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, uruči predlog Srpske o sporazumnom razdruživanju.

Predlog će, kaže, biti da se sve vrati u okvire nadležnosti Republike Srpske i onoga što je Srpska unela u BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa