Region

SAD uvele sankcije pojedincima i kompanijama Republike Srpske, Višković: Nepravda prema slobodnoj politici

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

08:28

SAD uvele sankcije pojedincima i kompanijama Republike Srpske, Višković: Nepravda prema slobodnoj politici
Tanjug/SRNA/Branislav Zdrinja - Copyright Tanjug/SRNA/Branislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Odeljenje za kontrolu strane imovine Ministarstva za finansije SAD (OFAC) sankcionisalo je dva pojedinca i sedam kompanija koji, kako se navodi, obezbeđuju glavne izvore prihoda za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopštio je Stejt department.

Sankcije se odnose na vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića koji, kako se tvrdi, predstavljaju glavne izvore prihoda za Dodika i njegovu porodicu.

Kako je navedeno, sankcionisana je mreža koju čine sedam subjekata - Infiniti internešenel grupa, "Prointer", "Kaldera", Infiniti medija, K-2 audio servis, Una vorld netvork i Sirijus 2001 i Đurić i Čičić.

Prema navodima Stejt departmenta, SAD osuđuju aktivnosti Dodika protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojima se, kako se tvrdi, narušavaju regionalni mirovni okviri koji su Bosni i Hercegovini doneli stabilnost i bezbednost.

"Novi paket američkih sankcija još je jedna potvrda urušavanja i konačnog ukidanja Republike Srpske, od strane pojedinih sila koje predvode SAD", rekao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U reagovanju na saopštenje Stejt departmenta, da su SAD sankcionisale dva pojedinca i sedam kompanija koji, kako se navodi, obezbeđuju glavne izvore prihoda za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, Višković je dodao da je "poražavajuće da neko preko otežavanja privredne ativnosti određenim preduzećima i gušenjem medijskih sloboda pokušava da ostvari svoje političke interese".

Istakao je da ovo nije ništa drugo već još jedan od pritisaka na rukovodstvo Republike Srpske, koje ima za cilj da posredstvom ekonomskog pritiska i direktnog udara na privrednike uspori ekonomsku aktivnost, kao i da oslabi politički stav rukovodstva Srpske, prenosi RTRS.

"Ni jedno, ni drugo se neće desiti, pokazali smo da znamo da se nosimo sa takvim stvarima, kao i da velika većina sveta ne misli kao oni koji nam uvode sankcije", rekao je Višković.

Naglasio je da ovo nije nikakav odraz moći već istorijski primer nepravde koji je usmeren prema Republici Srpskoj i slobodnoj politici, čiji se "izvor odlučivanja ne nalazi u pojedinim ambasadama u Sarajevu već u narodu".

Cvijanović: Cilj sankcija SAD da rukovodstvo Srpske prihvati antidejtonsku BiH

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je novi paket američkih sankcija pravnim licima iz Republike Srpske nastavak pritiska, koji sve više liči na lični obračun, a ne na neki produktivni politički pristup, jer, istakla je, poenta ovih sankcija nije u zaštiti BiH.

Na pitanje agencije SRNA da prokomentariše uvođenje američkih sankcija pravnim licima u Republici Srpskoj, Cvijanović je odgovorila da je očito da su priče o evropskoj budućnosti floskule, a da je suština pritisaka kojima je izložena RS namera da se njeno rukovodstvo natera da prihvati unitarnu i antidejtonsku BiH.

"Tako nešto nije moguće prihvatiti, jer bi to značilo da sudbinu našeg naroda prepuštamo u ruke onih koji nam javno, sa neskrivenom mržnjom i puškom u ruci, prete etničkim čišćenjem iz BiH", poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila da to što se ratnohuškači ohrabruju, a kažnjavaju oni koji pozivaju na mir, svedoči o stvarnim namerama onih koji uvode ove sramne sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa