Region

Šta je uzrok kolapsa elektroenergetskog sistema u regionu: "Cela Evropa je uvezana, to ima dobre i loše strane"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2024

-

16:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas je skoro celo područje Crne Gore ostalo bez struje, ali i delovi Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Situacija se stabilizuje, a direktor nacionalnog dispečerskog centra Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ranko Redžić saopštio je da su svi gradovi dobili napajanje električnom energijom. Kako je naveo, još uvek se ne zna šta je uzrokovalo ovoliki problem u elektrosnabdevanju. Stručnjaci ukazuju da je elektroenergetski sistem regiona povezan, i da bi uzrok kolapsa mogla da bude preopterećenost. 

Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektro-prenosnog sistema bez napajanja je oko 12 časova bilo skoro celo područje Crne Gore. Struje nije bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Albanije, prenosi RTCG. Sat kasnije, počela su postepena uključenja struje. Kako piše “Slobodna Dalmacija“ bez struje su ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojna ostrva, ali u međuvremenu struja se vratila u gotovo sve dalmatinske gradove. 

Konsultant za energetiku Miodrag Kapor je rekao za Euronews Srbija da se ne može sto odsto znati šta je glavni uzrok ovih događaja, ali da je to vrlo verovatno preopterećenost sistema koja je prouzrokovana ekstremnim temperaturama. Dodaje da je nastao kaskadni problem, i da sistem to nije mogao da podnese, jer nije bio dovoljno fleksibilan. 

Objašnjava da je cela Evropa energetski uvezana i da to ima dobre stvari, ali i loše zato što zaviismo od dotoka električne energije u državama regiona. Zbog toga, ističe, nekad ne možemo da pobegnemo od problema u okolini.  

Tanjug/EMS AD/Maja Adamović

 

"Kvalitet prenosne mreže igra ključnu ulogu u tome. Iako postoji određeni napredak, on nije došao do nivoa koji bi mogao da podnese ovakvo preopterećenje”, rekao je Kapor. 

Mogu li ovakve havarije da se spreče?

Upitan da li postoji način da se ovakve havarije spreče, napominje da je to malo kompleksniji problem i da je povezan sa klimatskim promenama.  

"To je odogovornost čitave planete, da se smanji upotreba fosilnih goriva, i efekat staklene bašte. S druge strane, tehnologija treba da dospe do nivoa koji bi koliko-toliko mogao da se suprotstavi klimatskim promenama. Potreban je zajednički angažman država u regionu i cele EU da bi se smanjili ovakvi rizci", rekao je sagovornik Euronews Srbija.  

Podseća da seovakve stvari dešavaju, ali ipak retko i kaže da se ovako nešto desilo samo jednom u poslednjih dvadeset godina.

Ima li razloga za brigu u Srbiji?

Na pitanje da li je eventualno ugroženo snabdevanje u Srbiji, Kapor je rekao da pretpostavlja da je velika pažnja poklonjena tom problemui da to smanjuje šansu za potencijalni nestanak struje. 

Navodi da, u bilo kom scenariju u kojem imamo povećanje potrošnje struje, građani mogu da se zamole da, što je više moguće isključe klima uređaje jer su oni u ovom trenutku najveći potrošači.  

profimedia

 

Podsetimo, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da su građani u Srbiji bezbedni, da je napajanje u našoj zemlji stabilno, da su dalekovodi u "stabilnom radu" i da u srpskom energetskom sistemu nije bilo problema. 

Pitanje vremena kad će se prenos stabilizovati

Na pitanje da li ovakvi kolapsi mogu da ostave posledice na elektroenergetsku mrežu, Kapor je rekao da ne mogu i da je pitanje vremena kada će prenos struje da se stabilizuje.  

"Generalno, ne bi trebalo da bude nekih rizika jer ljudi u sistemu rade na tome da preveniraju dalja oštećenja. Rade se namerni prekidi da ne bi došlo do većih oštećenja. Vreme će pokazati, ali pretpostavljam da su svi dovoljno angažovani i odgovorni da tako nešto preveniraju", zaključio je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa