Region

Kolaps energetskog sistema u regionu: Skoro cela Crna Gora, veći deo Dalmacije i BiH ostali bez struje

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2024

-

12:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Skoro celo područje Crne Gore je ostalo bez struje, saopštio je danas Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS). Bez struje je ostao i veći deo Dalmacije i BiH.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, a zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema. List Pobjeda piše da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti rešen.

Jedini gradovi koji nisu ostali bez napajanja u Crnoj Gori su Pljevlja i Žabljak, prenosi RTCG. Navode i da je deo Albanije takođe ostao bez električne energije.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da je kvar posledica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje usled vrućine i visokih temperatura.

"Radi se na tome da se situacija normalizuje i da se obavi restauracija sistema", kaže on, a prenosi RTCG.

Dodaje da su operatori prenosnog sistema  maksimalno fokusirani, mada se u ovom momentu još ne zna gde je kvar. 

Struja je pak, postepeno počela da se vraća u pojedine gradove Crne Gore, Hrvatske i BiH.

I veći deo Dalmacije ostao bez struje

I veći deo Dalmacije danas je oko 12:25 sati ostao bez struje, javili su hrvatski mediji. Dalmatinski portal prenosi da je do nestanka struje došlo zbog pada sistema u Crnoj Gori, zbog čega je lančano bez električne energije ostala i Dalmacija.

profimedia

 

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin, Zadar, Starigrad Paklenica i druga mesta, prenosi index.hr, dok drugi mediji javljaju da cela Dalmacija nema struju. 

Električna energija bez koje je ranije danas ostala cela Dalmacija počela je postepeno da se vraća, prenose hrvatski mediji. Najkasnije do 15.30 sati cela teritorija Dalmacije trebalo bi da dobije električnu energiju, javila je Hina.

Za sada su u elektromrežu uključeni delovi Splita, kao i drugih gradova i mesta. Osim nestanka struje sada se, međutim, pojavio i problem nestanka interneta. U Splitu su vatrogasci imali 25 intervencija zbog ljudi koji su ostali zarobljeni u liftovima.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) saopštila je da je prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prenosnog sistema radi na analizi sa operatorima susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osiguralo snabdevanje strujom građana u što kraćem vremenskom roku.

Javnosti se obratio hrvatski ministar ekonomije Ante Šušnjar i načelnik Sektora za upravljanje elektroenergetskim sistemom Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema (HOPS) koji su rekli da se utvrđuju detalji i uzroci kolapsa sistema.

"Naše službe nisu utvrdile da je greška kod nas. To je veoma osetljiva stvar, tako da su sve ekipe hitne pomoći na terenu. Mislim da će svi građani u veoma kratkom roku dobiti struju. Mislimo da je ova situacija održiva jer su nam aktivirani odbrambeni mehanizmi. Stiglo je samo do Zadra, a onda smo vrlo brzo snabdevali sve potrošače, dok druge zemlje još rade na tome i nemaju struju. Uzrok je nepoznat. Može biti zbog visokih temperatura, velike potrošnje... Zvanično, uzrok je nepoznat", rekao je Šušnjar.

Hrvatski nuklearni fizičar Tonči Tadić prethodno je rekao za DuList.hr da su energetski sistemi tri zemlje povezani još od 2004. godine, ali da će nakon što se obnovi napajanje električnom energijom, elektrane morati da rade većom snagom kako bi se pokrio nastali manjak.

Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Širom Bosne i Hercegovine u popodnevnim satima takođe je došlo do nestanka električne energije.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Električne energije nema u Sarajevu, Goraždu, Živinicama, Lukavcu, Maglaju, Banjoj Luci, Prnjavoru, Kotor Varošu, Derventi i brojnim drugim gradovima, prenosi Avaz. ba.

U Sarajevu je nastao saobraćajni kolaps jer ne rade semafori. Na raskrsnicama i svim putnim pravcima formirane su ogromne kolone automobila a kako navodi taj portal, prema prvim informacijama, reč je o preopterećenju mreže.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Javni prevoz u Sarajevu je u potpunosti van funkcije i za sada nije poznato kada će doći do normalizacije u napajanju električnom energijom.

Iz NOS-a BiH su za Klix.ba naveli da se utvrđuju okolnosti ispada dela Elektroenergetskog sistema (EES) BIH, koji se dogodio danas u 12:25h, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova. To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.

Lakić o nestanku struje: Preopterećenje mreže, sistem se polako uspostavlja

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić ocenio je danas povodom nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini da se radi o preopterećenju mreže.

"Problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem delu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmereni su ka što skorijem rešavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove", rekao je Lakić, prenosi Tanjug.

U pogon se, kaže, vraćaju federalne termoelektrane i hidroelektrane.

"Najbitnije je da vraćamo u pogon termoelektrane i hidroelektrane i pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna preduzeća ulažu kako bi se što pre normalizovala distribucija električne energije. Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banjaluci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom", naglasio je Lakić.

Kvar je počeo sa interkonektivnog voda sa Grčkom

Struja u velikom delu Albanije nestala je zbog kvara na interkonektivnom vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura. Operater prenosnog sistema (OST) naveo je da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda, prenosi Albanijan post.

Nakon prekida, struja se vratila u Tiranu i druge gradove zemlje u kojima je bilo problema.

"Kvar je krenuo od interkonektivnog voda sa Grčkom, a zatim se nastavio kaskadnim efektom u celoj zemlji. Kvar je takođe identifikovan na pruzi Prizren. Iz početnog ukrštanja proizilazi da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda", naveo je OST i dodao da preduzima mere za vraćanje električne energije svim potrošačima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar. Bez struje su, pored Albanije, ostale i Crna Gora, BiH i veliki delovi Hrvatske.

EMS: Stabilna situacija u Srbiji

Situacija sa dalekovodima u Srbiji stabilna, rekli su za RTS u Elektromreži Srbije (EMS).

U EMS-u kažu da su u kontaktu sa kolegama iz regiona, koje rade na na uspostavljanju sistema za prenos struje.

Oglasio se i predsednik Aleksandar Vučić koji je poručio da se mora obezbediti neprekidno snabdevanje električnom energijom u Srbiji. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Đedović: Napajanje u Srbiji stabilno

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da su građani u Srbiji bezbedni, da je napajanje u našoj zemlji stabilno, da su dalekovodi u "stabilnom radu" i da u srpskom energetskom sistemu nije bilo problema.

"Pratimo situaciju iz minuta u minut, na oprezu smo. Ne znamo šta su uzroci ovog incidenta koji je ceo region pogodio. Ono što je bitno za nas je da mi budemo na oprezu, da budemo pod alarmom. Sva energetska preduzeća su pod alarmom, u koordinaciji su - da pratimo naš sistemi i da pomognemo regionu koliko možemo i ukoliko možemo. I da pre svega obezbedimo našim građanima stabilno napajanje. To je naš cilj, pratićemo situaciju", izjavila je ministarka za Tanjug.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Evropa