Region

I Severna Makedonija spremna da prihvati izbeglice iz Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2021

-

18:27

I Severna Makedonija spremna da prihvati izbeglice iz Avganistana
AP/Boris Grdanoski - Copyright AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da prihvati izbeglice iz Avganistana kako bi spasila živote lokalnog stanovništva nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje. 

Zaev je za Kanal 5 rekao da njegova zemlja može da obezbedi smeštaj u hotelima i odmaralištima, a da će troškove pokriti Sjedinjene Američke Države.

Izjava Zaeva je usledila nakon što je albanski premijer Edi Rama rekao da će Albanija prihvatiti stotine izbeglica iz Avganistana, prenosi Plus info. 

"Avganistan se suočava sa mogućom humanitarnom katastrofom i zato smo mi kao Vlada obavestili strateške partnere, SAD da smo na raspolaganju za pomoć u skladu sa našim mogućnostima i potrebama. Spremni smo da prihvatimo civilno stanovništvo Avganistana koje je radilo na miru u toj zemlji poslednjih 20 godina, koje je bilo lokalna podrška savezničkim snagama NATO-a, uključujući našu vojsku, kao i aktiviste iz demokratskih humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava u Avganistanu", rekao je Zaev.

Dodao je da će naredni koraci i dalje akcije biti planirani sa SAD.

I predsednica Kosova Vjosa Osmani ranije danas je saopštila da je dala saglasnost za privremeni prijem Avganistanaca, dok za njih ne bude rešeno pitanje imigracionih viza za SAD.

Osmanijeva je na Fejsbuku, povodom američkog zahteva da se odobri privremeno utočište Avganistancima, istakla da ju je po tom pitanju u julu kontaktirao ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet i prosledio joj zahtev predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa