Region

Crveni i narandžasti alarmi u regionu: Balkan danas najtopliji deo Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

10/07/2024

-

09:20

Crveni i narandžasti alarmi u regionu: Balkan danas najtopliji deo Evrope
Crveni i narandžasti alarmi u regionu: Balkan danas najtopliji deo Evrope - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

U zemljama regiona danas su upaljeni crveni ili narandžasti meteoalarmi koji upozoravaju na veoma visoke temperature, a meteorolozi pozivaju na poštovanje pravila u datim vremenskim uslovima.

U Dubrovniku je noćas temperatura bila 30, Splitu 29, a u Rijeci 28 stepeni. Za danas je najavljen vrh toplotnog talasa u Hrvatskoj.

Biće veoma toplo u većem delu zemlje, a samo za tri hrvatske regije, osječku, karlovačku i gospićku, nije objavljeno upozorenje na izuzetno visoke temperature.

U svim zemljama regiona izdato je upozorenje na veoma visok UV indeks.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se očekuje do 39 stepeni Celzijusa, a na snazi je narandžasto upozorenje.

U mnogim predelima očekuje se i tropska noć jer će minimalna temperatura ostati iznad 20 stepeni.

"Preduzmite mere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, decu i starije. Postupajte prema savetima koje su izdala nadležna tela", upozorili su meteorolozi.

U Crnoj Gori će tako biti sunčano i veoma toplo, a prognozirana temperatura do 39 stepeni, u Podgorici čak 40.

Profimedia

 

More će biti talasasto, a njegova temperatura 25 stepeni.

Vruće i veoma toplo vreme biće i u Severnoj Makedoniji, a meteorolozi su za kraj dana, u zapadnom delu zemlje najavili kišu sa grmljavinom i ponegde gradom.

"Opasni vremenski uslovi"

I u Srbiji veoma toplo, a ovaj julski, toplotni talas mogao bi da bude najintezivniji i najdugotrajniji u ovoj godini. Osveženja i dalje nema na vidiku, a sa naradžastog podignut je crveni, najviši stepen meteo upozorenja. Afrička vrućina očekuje se danas u celoj zemlji, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

Više od 10 gradova u Srbiji u biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obeleženo je narandžastom bojom, koja označava opasne vremenske uslove, dok je opština Bečej označena crvenom bojom, koja označava veoma opasne vremenske uslove.

profimedia

 

Kako se navodi, veoma opasni vremenski uslovi predstavljaju povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara. Preporučuje se često menjanje čiste i suve odeće, smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti, redovan unos tečnosti, odnosno čaša vode na 20 minuta.

Nа svаku pојаvu kоnfuznоsti, nеsvеsticе, izrаzitо tоplе i suvе kоžе pоtrаžiti hitnu lеkаrsku pоmоć. Narandžastom bojom označeni su Beograd, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi Sad, Loznica, Veliko Gradište, Vršac, Smederevska Palanka i Ćuprija.

Kada je reč o opasnim vremenskim uslovima navodi se da je reč o vremenskim uslovima koji bi mogli da predstavljaju rizik po zdravlje, povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljive populacije (deca, trudnice, stari i hronično oboleli). Kao mere zaštite navode se nošenje odeće od laganih materijala svetle boje, redovna rehidratacija tokom celog dana, kao i to da stariji teže kućne poslove obavljaju ujutru ili uveče i da ne napuštaju klimatizovani zatvoreni prostor bez preke potrebe tokom trajanja povišene spoljne temperature. 

Više o vremenskoj prognozi u Srbiji i kada nas očekuje osveženje pročitajte u odvojenom tekstu OVDE.

Komentari (0)

Evropa