Region

Ustoličenje vladike Joanikija podelilo Crnu Goru: Sve glasniji pozivi na smirivanje strasti i sve veće tenzije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG, Vijesti, Pobjeda

20/08/2021

-

17:59

Ustoličenje vladike Joanikija podelilo Crnu Goru: Sve glasniji pozivi na smirivanje strasti i sve veće tenzije
Cetinjski manastir - Copyright Tanjug/Mitropolija crnogorsko-primorska, Radio Svetigora

veličina teksta

Aa Aa

S približavanjem 5. septembra, najavljenog dana ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog zaoštrava se retorika u Crnoj Gori, a kulminacija je i hapšenje osobe koja je na društvenim mrežama pretila ubijanjem na Cetinju. Zbog sve većih tenzija premijer Zdravko Krivokapić zakazao je za ponedeljak sednicu Veća za nacionalnu bezbednost.

Istovremeno, strane diplomate pozivaju na smirivanje tenzija i upozoravaju da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.

Ipak, pozicije su nepromenjene - dok protivnici ustoličenja u cetinjskom manastiru pozivaju da se ceremonija izmesti, iz SPC poručuju da se ceremonija vekovima održava na ovom mestu.

"Uobičajeni čin već pola milenijuma"

U opširnom istorijatu Cetinjskog manastira koje je potpisao koordinator Pravnog saveta Mitropolije protojerej Igor Balaban, a povodom, kako se navodi, "mnogobrojnih i veoma bučnih napada na Crkvu zbog najave sasvim uobičajenog čina ustoličenja mitropolita" poručuje da je samo u 20. veku u tom manastiru održano pet-šest ustoličenja uz veliku radost i učešće mnogih građana Cetinja i drugih gradova.

"I ne, nikad se nije održalo nigde drugde otkad je stolica Mitropolita zetskog na Cetinju - poslednjih, dakle, više od pola milenijuma", tvrdi Balaban na sajtu Svetigora.

"Svojinu nad Cetinjskim manastirom je uvek imala i danas ima Mitropolija", navodi on i poručuje da je crnogorskom društvu u ovom trenutku potrebna istina, pravda i mir, a ne laž, klevete, mržnja i pozivi na nasilje.

Pretnje ubistvima

I dok obe strane pozivaju na mir, tenzije se zaoštravaju. Tako je podgorička policija uhapsila M.S (34) nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak u kojem se preti ubijanjem i klanjem na Cetinju. M.S. je, navodi se u saopštenju Uprave policije, uhapšen zbog sumnje da je objavljivanjem tog snimka izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje na štetu društvene zajednice.

Lokalne vlasti na Cetinju najavljuju i vanrednu sednicu gradske skupštine 27. avgusta. Odbornik SDP-a Nikola Ðurašković je u inicijativi za sednicu naveo da su razlozi za usvajanje zaključka o sprovođenju aktivnosti na očuvanja građanskog mira vezani za aktuelnu bezbednosnu situaciju koja, kako navodi, može biti narušena u susret 5. septembru kada je najavljeno ustoličenje mitropolita SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju.

Ðurašković tvrdi da je misija SPC koja decenijama vređa i negira Crnogorce, otvoreno uticala na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija.

Pozivi da se ceremonija izmesti

Predloženim zaključkom, Ðurašković apeluje na organizatore ceremonije ustoličenja da odustanu jer, kako tvrdi, sve to s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se "otima njegovo kulturno i istorijsko nasleđe kao posledica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima".

"Taj čin mogu organizovati na drugom mestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbeći nepotrebne tenzije”, naveo je, između ostalog, Ðurašković, preneo je portal RTCG.

Na izmeštanje ceremonije pozvao je i crnogorski PEN centar koji je uputio danas javni apel aktuelnoj vlasti da spreči najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru i pozvao da se ustoličenje organizuje u sedištu SPC u Beogradu ili u nekoj od crkava u Crnoj Gori koja je, kako kažu, vlasništvo te ustanove a koja je izgrađena u proteklih 30-ak godina uz podršku Države Crne Gore.

"Svaki drugi scenario nosi sa sobom velike izazove i opasnost da se krhki mir u Crnoj Gori naruši, a građani Crne Gore izlože bezbednosnim rizicima. U toj situaciji, za koju se nadamo da će biti izbegnuta, sva odgovornost za posledice pripašće crnogorskoj vlasti", navodi se u saopštenju koje je preneo portal RTCG.

Apel je, dodaje se, do sada podržalo 160 kulturnih i javnih radnika i građana Crne Gore.

Izražavajući zabrinutost zbog podignutih tenzija zbog ovog događaja koji se do sada tradicionalno obavljao u Cetinjskom manastiru, iz PEN centra smatraju neodgovornim poziv premijera, vicepremijera i predsednika parlamenta na, kako navode, "crkveno-narodni sabor" na Cetinju. Tvrde da je organizovanje ovog događaja pretnja po mir i bezbednost i dokaz, kako navode, da je "najvišim zvaničnicima jedino stalo do izazivanja i produbljivanja podela".

Takvo ponašanje predstavnika, kako navode, "marionetske vlasti" i SPC smatraju osionim, kao i da izazivanjem revolta kod građana "preuzimaju odgovornost za moguće posledice nametnutoga čina ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru".

SAD zabrinute zbog retorike, EU zbog ugroženih evropskih vrednosti

Na prethodne pozive gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana predstavnicima diplomatskog kora u Crnoj Gori da spreče ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastaru, u stranim predstavništvima pozivaju na smirivanje tenzija.

Iz Delegacije EU u Podgorici Vijestima su saopštili da je regulisanje verskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti, te da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori.

"Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreairaju etničke i verske tenzije i podele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno, kako bi napredovala na putu ka EU", navode iz Delegacije.

SAD, kako je Vijestima rečeno u Ambasadi u Podgorici, široko podržavaju slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju veru, ali i, istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje.

"Ambasada je zabrinuta zbog eskalirajuće retorike čiji smo svedoci povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija. Podstičemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve, da blisko sarađuju po pitanju mesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbednost građana treba da bude na prvom mestu. Pozivamo sve, građane i političke i verske vođe, da doprinesu smanjenju tenzija. Crna Gora je odavno prepoznata po svojoj raznolikosti i toleranciji, i svi njeni građani treba da učine što je u njihovoj moći da očuvaju tu ponosnu tradiciju”, poručuju iz Ambasade.

Čiji je Sveti Petar Cetinjski

Ipak, apeli za sada ne daju rezultate. Građani koji su okupljeni u, kako su rekli, patriotskim udruženjima poručuju da neće dozvoliti da "srpski patrijarh oskrnavi tron Svetoga Petra Cetinjskog", crnogorskog sveca iz vladarske porodice Petrović-Njegoš.

“U svojim crkvama možete raditi što hoćete. U našem duhovnom središtu, čija je sloboda plaćana krvlju naših predaka, nećete moći ustoličiti onoga koji ne priznaje Crnogorsku pravoslavnu crkvu, crnogorsku državu, crnogorsku tradiciju, crnogorski jezik, crnogorsku kulturu”, naveli su saopštenju pripadnici organizacija koji se nazivaju crnogorskim patriotama.

S druge strane predsednik Vlade Zdravko Krivokapić izričit je u tome da će se skup ustoličenja novog crnogorskog mitropolita održati na Cetinju i da će mu on prisustvovati i to bez telohranitelja.

"U Crnoj Gori ustoličenje mitropolita je jedan od najdostojnijih činova koji se događa i, naravno, to je sve narodna volja. I tu svenarodnu radost ne mogu sprečiti pojedinci kojima čitavog života nešto smeta. Mogu pisati, mogu se protiviti, ali ne mogu ometati određene događaje koji će se desiti, to vam ja tvrdim", rekao je Krivokapić.

Organizatori na mukama

Ipak, taj "najdostojniji čin" zadaje glavobolje organizatorima. Kako navodi Pobjeda, zbog sve izraženijih protesta i najave okupljanja građana na dan za kada je planirano ustoličenje mitropoita, operativni štab kojim rukovodi direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) intenzivno razmatra sve mogućnosti da obezbedi nesmetano odvijanje ceremonije na Cetinju.

Zbog najavljenog okupljanja građana, organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, u operativnom štabu kojim rukovodi direktor ANB Dejan Vukšić razmatraju načine organizacije ceremonije.

Jedan od problema je i prevoz iz Podgorice do Cetinja, jer se strahuje da će na nekoliko mesta nezadovoljni građani blokirati put. Zato se razmatra i plan B: da se mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije i još nekoliko zvanica, koji će dan pre toga biti u Podgorici, prebace na Cetinje – helikopterom.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori Pobjede, držaće se u tajnosti do poslednjeg trenutka.

Ipak, u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva, piše da će po završetku ustoličenja biti održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, navodi Pobjeda.

Mediji su ranije javili da će ustoličenje mitropolita SPC Joanikija biti 4. septembra, ali je to ipak datum kada je predviđen dolazak patrijarha SPC Porfirija u Podgoricu.

"Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija", navodi se u pozivnici u koju je Pobjeda imala uvid i precizira da liturgija počinje u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Patrijarh Porfirije u Crnu Goru dolazi dan ranije, 4. septembra, a svečani doček predviđen je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će u 18 časova biti održana doksologija i velika večernja služba, posle čega će biti priređen svečani koktel u kripti Hrama.

Priredila: N. Bogović

Komentari (0)

Evropa