Region

Sve napetije uoči ustoličenja vladike Joanikija: Saslušan Đukanovićev savetnik, SDP traži premeštanje ceremonije

Komentari

Autor: RTCG, Vijesti, Euronews Srbija

16/08/2021

-

19:06

Sve napetije uoči ustoličenja vladike Joanikija: Saslušan Đukanovićev savetnik, SDP traži premeštanje ceremonije
Sve napetije uoči ustoličenja vladike Joanikija: Saslušan Đukanovićev savetnik, SDP traži premeštanje ceremonije - Copyright AP, Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik predsednika Crne Gore i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je u autorskom tekstu za podgoričku Pobjedu pozvao na neposlušnost policije i masovno okupljanje građana tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, saslušan je danas po hitnom postupku u Tužilaštvu.

Po izlasku iz Tužilaštva Veljović je rekao novinarima da je njegov autorski tekst nema nikakve veze sa DPS-om ili bilo kojim drugim političkim subjektom, već da je u pitanju njegov lični stav na koji, kako ističe, ima pravo kao svaki građanin Crne Gore, te da će nastaviti i ubuduće da ih iznosi.

"Vrlo jasno ću da saopštavam svoje stavove. Verujem da je bilo mnogo drugih prilika kada je trebalo pozvati i premijera kada je trebalo da daju izjave. Kada su po gradovima Crne Gore orgijali i narušavali bezbednost građana", naveo je Veljović, prenosi RTCG.

Šta je Veljović napisao?

U autorskom tekstu objavljenom u nedelju u Pobjedi, Veljović je naveo da je „sveta dužnost i obaveza“ svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veljovića učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Krivokapić: Poziv na pobunu

Predstavnici vladajućih partija i premijer Zdravko Krivokapić ocenili su da Veljović u tekstu poziva na pobunu bezbednosnih snaga i nemire i da se može shvatiti da je poziv upućen i u ime predsednika države, jer je on njegov savetnik, iako se Veljović ispod teksta potpisao kao predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbednosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocenio je da Veljović nastavlja da svojim izjavama raspiruje netrpeljivost među građanima Crne Gore i pozvao tužilaštvo da reaguje.

Premijer Krivokapić je rekao da je Cetinjski manastir Mitropolije crnogorsko primorske, a ne građana Cetinja, što je naišlo na oštre osude u tom gradu.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević pozvao je predsednika da sazove sednicu Veća za nacionalnu sigurnost, na kojoj bi zatražili od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da odmah uhapsi Veljovića „zbog poziva na rušenje ustavnog poretka i najave građanskih sukoba“.

 iz GP URA poručuju da poziv Veljovića bezbednosnim snagama zaslužuje reagovanje nadležnih organa.

”Posle njegovog javnog istupa, sasvim će biti jasno ko stoji iza eventualnih nereda tog 4. septembra, a nadležni organi bi svakako trebalo da takve zamisli osujete i odmah pokrenu određene poteze”, rekao je šef Medijskog tima GP URA Bojan Jevrić.

Ipak, potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić smatra da nije mudro insistirati na tome da ustoličenje mitropolita crnogorskoprimorskog Joanikija bude održano na Cetinju.


"Nijedan događaj, bilo da je politički, verski ili u organizaciji pojedinaca, nije vredan ovakvog rizika, tenzija i uznemirenosti građana, pa u skladu sa tim smatram da nije ni mudro ni odgovorno insistirati da svečanosti povodom hirotonije mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija budu na Cetinju. Prioritet svih prioriteta treba da bude očuvanje mira i bezbednosti građana na Cetinju i u Crnoj Gori", rekao je Adžić.

DPS se ogradila

Na društvenim mrežama razne organizacije pozivaju na protest na Cetinju 4. septembra, za kada je zakazano ustoličenje Joanikija. DPS se zvanično ogradio od organizacije protesta.

Ranije je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je zakazano za 4. septembar u crnogorskoj prestonici, „vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca“ i pozvao ga da na nekom dugom mestu primi mitropolitsko zvanje.

Na Cetinju su na vlasti Demokratska partija socijalista zajedno sa Socijaldemokratama. Oni su pozvali Joanikija da se ustoliči negde drugo, a ne u Cetinjskom manastiru. Na Cetinju je sedište Mitropolije crnogorsko primorske, ali je formalno pravno Cetinjski manastir u vlasništvu opštine Cetinje.

SDP traži izmeštanje ustoličenja

Klub odbornika SDP u gradskom parlamentu Cetinja predao je predlog Zaključaka kojim se organizatori ustoličenja mitropolita Joanikija, najavljenog za 4. septembar u Cetinjskom manastiru, pozivaju se da od toga odustanu i da ustoličenje obave u nekom drugom gradu.

Cilj ovog zaključka je, kako se navodi, očuvanje građanskog mira i spokoja građana Cetinja.
Ovaj zahtev, navodi se, uvažava, činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od dela javnih aktera koji su "vređajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vređa i negira Crnogorce otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija, prenosi RTCG.

"Cetinje kao mesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne moze ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore. Zato, ovom Odlukom, između ostalog, apelujemo na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasleđe kao posledica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima", navodi se, između ostalog, u predloženom Zaključlu, preneo je portal RTCG.

Komentari (0)

Evropa